Byta rutten panel – Så går det till!

byta rutten panel
0
(0)

Trä och speciellt utvändig panel kommer alltid att ruttna. Din panel var en gång vackert, men det har gått igenom mycket och nu ser det inte lika bra ut.

Vi har din rygg, vilket är goda nyheter. I det här inlägget kommer vi att prata om tecken på rutten träpanel. Men även när du bör ringa ett proffs och riskerna med att byta ut det själv. Slutligen kikar vi på hur du skyddar träbeklädnad från början och hur du byter ut rutten panel.

Hur byter man rutten panel?

 1. Såga ut en del av din panel där lagningen måste göras, var noga med att bara skära igenom själva panelen och inte i plywoodskivan under.
 2. Skjut försiktigt in ett verktyg bakom biten som ska tas bort från undersidan och bänd ut för att lossa spikarna som håller den på plats.
 3. Mät och såga din lagning så att den passar. Innan du spikar på den nya panelen, applicera ett skikt av en bra primer på alla sex sidor – fram, bak, topp, botten och varje ände. Grunda också ändarna av panelen du precis klippt på huset.
 4. När primer har torkat kan du till och med applicera ett par lager färg på panelen innan du installerar den.
 5. Skjut den nya panelen på plats och spika in det i plywoodskivan. Fyll dina skarvar och spikhål med lite träspackel och applicera färg när spackeln har torkat. Så länge din färgmatchning inte är för långt ifrån originalet är du klar. I vissa fall kan du behöva måla om väggen.
 6. Vid byte av större delar av panel eller hela exteriören så rekommenderas det generellt att du anlitar professionell hjälp istället.

Förstå slitage på ditt hems exteriör

Taket och fasaden är två delar av ditt hem eller kommersiella byggnad som ofta får minst uppmärksamhet.

Se till att du använder kvalitetsmaterial för att bygga ditt tak och hitta de bästa rännskydden för ditt hem. När det kommer till paneler, skyddar detta yttre lager av material byggnaden från fukt och varma och kalla temperaturer för att hålla ditt hem säkert från vädret.

Men röta och förfall kan ske snabbt om du inte tar hand om din byggnad, om det kommer in skadedjur eller om din byggnad är gammal.

Det finns många olika sorters paneler tillgängliga. Människor har använt träbeklädnad i hundratals år eftersom de gillar hur det ser ut och hur användbart det är. Träbeklädnad kan göras till klaffa eller fasade sidospår.

När bara en eller två brädor av träbeklädnad är ruttna, skjuter många upp med att skaffa nya paneler eftersom det kan vara svårt att hitta nya material som matchar träslaget och utseendet på den gamla sidospåren. Men om du inte fixar de en eller två ruttna brädorna direkt kan problemet förvärras och orsaka mer skada.

Tecken på att det är dags att byta panel

Olika saker kan få träbeklädnad att ruttna, mögla, skeva eller mögel. Här är några av de vanligaste orsakerna till skador:

 • Hackspettar gör hål för att komma till insekterna som gömmer sig nedanför.
 • Skadedjur som termiter, råttor och andra djur kan vara ett problem.
 • Ringskaftsnaglar som har gått av på grund av ålder eller rörelse
 • Tätning som är sliten, sprucken eller saknas, vilket släpper in vatten.
 • Normalt slitage orsakat av ålder och väder.
 • Skador orsakade av skräp, trädgrenar eller andra föremål som blåser av vinden.

När panelen skadas kan vatten tränga in i skivans kärna och filtpapperet som ligger under. Både utsidan och insidan av huset visar tecken på vattenskador. Utanför kan röta ofta ses i klaffar som är lösa, spruckna eller skeva.

Om du ofta måste måla eller färga ytan på grund av att färgen fortsätter att blekna eller färgen bubblar och blåsor uppstår, kan detta vara ytterligare ett tecken på att vatten kommer in. Dina väggar kan ha färg eller tapeter som flagnar inuti. Mögel eller mögel på gipsväggen inuti eller svamp på sömmarna på panelerna utanför är också tecken på träröta.

När du behöver hjälp av en professionell att byta ut din panel

Kostnaden för att byta ut panel beror på hur mycket skada det är. Hål gjorda av skadedjur och hackspettar bör åtgärdas omedelbart, eftersom träspackel kan användas för att fylla hålen. För det mesta kan en husägare eller ett kommersiellt underhållsteam ersätta en enstaka ruttna vippbräda genom att använda den gamla ruttna vippen som linjal för den nya panelen.

Men mängden röta som du kan se kan vara en lögn. Om skadedjur eller röta har gjort mycket skada på ditt sidospår, kan det vara dags att ersätta det med något starkare än träpaneler.

Ifall att träskador inte åtgärdas snabbt kan resultatet bli mycket dåligt. Om du upptäcker ett problem bör du ringa en professionell så snart som möjligt.

Man kan tro att panelen är det enda som är trasig, men underlaget kan också vara mjukt av röta. Genom att peta i underlaget med en skruvmejsel kan du ta reda på om rötan har spridit sig till mer än bara en plats på panelen.

För att ta reda på hur illa rötan är kan en entreprenör göra en inspektion utan att skada de befintliga klaffarna eller fasade träbeklädnaden. Behöver du bara ett fåtal brädor kan entreprenören hjälpa dig att hitta material som matchar träslaget och färgen på panelen.

Förhindra att din panel blir möglig och ruttnar

Regelbundet underhåll är det självklara sättet att skydda och förlänga livslängden på din träbeklädnad. Även om underhåll förmodligen är det minst spännande ordet i en husägares vokabulär, är det väldigt viktigt, speciellt om du har träpaneler.

Trä som inte är skyddat och lämnas ute i vädret kommer att ruttna, inte fungera lika bra och kosta husägaren mycket mer i längden.

Det finns sätt att skydda paneler, vilket är goda nyheter för människor som vill göra det. Det är viktigt att notera att om du inte har följt med underhållet av dina träpaneler kan du behöva göra lite arbete för att fixa det innan du börjar skydda det. Genom att ta hand om din träpanel från första början så minskar risken att behöva byta ut den en hel del.


Tack för att ni läste!

Som alltid, tack för att ni läste, hoppas ni fick reda på vad kostar det att byta hängrännor 🙂 Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 0 / 5. Röster: 0

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *