Så ofta bör du starta om din router

fördelarna med att start om router
3.3
(3)

Att ge din router en välbehövlig omstart kan göra mycket mer än bara snabba upp din internetanslutning.

Internet är både bra och dåligt, men det är svårt att leva utan det. Oavsett om du använder den för att betala dina räkningar, titta på film eller prata med vänner via sociala medier, är en stark internetuppkoppling en avgörande bas i många hushåll. Men precis som datorn kan dra nytta av en omstart, kan också din router.

Hur ofta bör man starta om routern?

”Det finns inget perfekt eller vetenskapligt svar på den här frågan,” säger Rob Rohrman, chef för IT på CompTIA.

”I allmänhet är det en bra idé att starta om Internet-routern minst ett par gånger i månaden.”

En router-omstart kan åtgärda vissa upplevda internetuppkopplingsproblem. Till exempel om du saknar internetanslutning eller har ett långsamt trådlöst nätverk, och bör vara ett av dina första felsökningssteg. Det är också en bra säkerhetspraxis.

Fördelarna med att regelbundet starta om din router är tvåfaldiga. Om du vill ha en snabbare anslutning bör du regelbundet slå på och stänga av routern. Enligt konsumentverket tilldelar din internetleverantör en tillfällig IP-adress till var och en av dina enheter som kan ändras när som helst. Om din router inte hänger med kan din anslutning bli långsam. Detsamma kan hända om du har för många enheter anslutna till din router.

”Ur ett prestandaperspektiv kan omstart av din router ske så ofta som en gång i veckan hjälpa till att upprätthålla ditt hemnätverks hastighet”

Säkerheten förbättras

Att starta om din router handlar om mer än bara att få en snabbare anslutning. Det är också ett sätt att förhindra att du blir hackad. Förra året rekommenderade FBI att alla routrar för hem och små företag startas om. Detta efter att utländska hackare kommit åt tusentals nätverk över hela världen med hjälp av en skadlig kod som heter VPNFilter. Hackarna kunde sedan samla in information, utnyttja enheten och blockera nätverkstrafik, vilket gjorde routrarna ineffektiva.

En god rekommendetion är att du håller din mjukvara, som tillhandahåller nätverksprotokoll, säkerhet och administrativa kontroller, uppdaterad för att förhindra ytterligare säkerhetshot.

Välja rätt router

På grund av dess viktiga roll i ett anslutet hem blir valet av en korrekt router viktigare än någonsin. De flesta internetleverantörer kommer att förse dig med en trådlös router – ofta i kombination med en kabel- eller DSL-modem – och många antar att den är så bra som den blir.

Den ansluter dina enheter till internet, så varför oroa dig?

I vissa fall kommer routern som tillhandahålls av din internetleverantör att tjäna dig bra och du kommer att vara nöjd med det du har, särskilt om den är lånad till dig som en del av prenumerationspaketet. I flera år bodde jag på en liten, öppen plats som enkelt tog upp mina få enheter och när jag behövde en topphastighet använde jag en Ethernet-kabel.

Men på frågan om det finns bättre routrar. Jaa du kan med all säkerhet dra nytta av en uppgradering eftersom de routrarna som ofta tillhandahålls inte har många funktioner. Du får inte heller kontroll över ditt nätverk och hastigheten via trådlöst nätverk är ofta dålig.

Intresserad av att kolla mer på routrar. Gå till sortiment.


Tack för att du läste. Om du är intresserad av att bli ännu vassare i hemmet rekommenderar vi att du läser:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.3 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *