Hur fungerar solceller?

hur fungerar solceller
4.7
(3)

Varför slösar vi tid på att borra efter olja och skotta kol när det finns ett gigantiskt kraftverk på himlen ovanför oss, som skickar ut ren, non-stop energi gratis? Solen, en sjudande boll av kärnkraft, har tillräckligt med bränsle för att driva vårt solsystem i ytterligare fem miljarder år – och solpaneler kan förvandla denna energi till en oändlig, tillgång på el.

Solenergi kan verka konstigt eller futuristiskt, men det är redan ganska vanligt. Du kanske har en solcellsdriven kvartsklocka på handleden eller en solcellsdriven fickkalkylator. Många människor har solcellsdrivna lampor i sin trädgård. Rymdskepp och satelliter har vanligtvis solpaneler också. Den amerikanska rymdorganisationen NASA har till och med utvecklat ett soldrivet plan! Eftersom den globala uppvärmningen fortsätter att hota vår miljö, verkar det knappast några tvivel om att solenergi kommer att bli en ännu viktigare form av förnybar energi i framtiden. Men exakt hur fungerar det?

Mer info om solceller: https://www.hitta-solceller.se/

Hur mycket energi kan vi få från solen?

Mängden energi vi kan fånga från solen är som minimum vid soluppgång och solnedgång och högst vid middagstid, när solen är som närmast. Solenergi är fantastiskt. I genomsnitt får varje kvadratmeter av jordens yta 164 watt solenergi (en siffra som vi kommer att förklara mer i detalj om ett ögonblick). Med andra ord skulle du kunna driva en riktigt kraftfull (150 watt) bordslampa på varje kvadratmeter av jordens yta och lysa upp hela planeten med solens energi! Eller, för att uttrycka det på ett annat sätt, om vi täckte bara en procent av Saharaöknen med solpaneler, skulle vi kunna generera tillräckligt med el för att driva hela världen. Det är det som är bra med solenergi: det finns oerhört mycket av det – mycket mer än vi någonsin skulle kunna använda.

Men det finns också en nackdel. Energin som solen sänder ut kommer till jorden som en blandning av ljus och värme. Båda dessa är otroligt viktiga – ljuset får växter att växa, förser oss med mat, medan värmen håller oss tillräckligt varma för att överleva – men vi kan inte använda vare sig solens ljus eller värme direkt för att köra en tv eller en bil. Vi måste hitta något sätt att omvandla solenergi till andra energiformer som vi lättare kan använda, till exempel el. Och det är precis vad solceller gör. Solceller = foto (ljus) + volt (elektrisk potential) Fotovoltaiska solceller är gjorda av lager av kristallint kisel, täckta med ett mycket hårt, skyddande lager av icke-reflekterande glas. Solceller sammankopplade skapar en solpanel.

Det här inlägget är i sammarbete med elavsol

Hur genererar solceller el?

En solcell är uppbyggd av två lager kisel som är behandlade för att låta elektricitet flöda genom dem när de utsätts för solljus. Ett lager är positivt laddat, det andra negativt laddat. När fotoner kommer in i lagren ger de upp sin energi till atomerna i kislet i form av elektroner. När fotoner träffar lagren av kisel passerar elektroner genom korsningen mellan de positiva och negativa lagren och genererar elektrisk ström.

Hur ska man gå tillväga när man väljer solceller?

Oavsett om du funderar på att köpa solceller till din villa, företaget eller till bostadsrättsföreningen så kommer det vara ett beslut som kommer att gynna dig/er i många år framöver dels genom sänkta månadskostnader och grönare el. Här är en guide till solceller för BRF.

Lycka till..

Som alltid, tack för att du läste och att du lärde dig mer om hur fungerar solceller. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.7 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

1 reaktion på ”Hur fungerar solceller?”

  1. Lena Thomasson

    Hej! Om jag har solceller på mitt tak och strömmen går i hela samhället. Fungerar solcellerna ändå så jag har ström i hela huset och överskotts elen går vidare till något kraftverk. Eller behövs det något reservbatteri eller något annat för att solcellerna ska fungera när det inte finns någon ström i hela mitt samhälle.
    En fundering jag har.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *