Hur byter man gasoltub?

hur byter man gasoltub
4.5
(2)

Hur byter man gasoltub? När gasen är borta och tanken är tom har du två alternativ: Du kan få tanken påfylld (ett billigare alternativ), eller så kan du byta ut den tomma tanken mot en full (ett dyrare alternativ), kanske samtidigt butik där du köpte den första. Så, har ett val ett försprång framför det andra?

Hur byter man gasoltub?

  1. Se först till att din grill är säkert placerad borta från lättantändliga material och att grillkåpan är helt öppen. Om du har en tom gasoltub på plats, ta bort den nu. Dubbelkolla att propantankens handhjul är vridet till OFF-läget innan du fortsätter med att koppla ihop tanken.
  1. Ta bort det blå plastlocket som täcker munstycket. Anslut gasoltubens munstycke till grillens gasledning – det ska sitta tätt. Vrid kopplingen i änden av grillens gasledning åt höger för att se till att kopplingen är helt inskruvad, men inte så hårt att du inte kommer att kunna skruva loss den när du behöver en ny tank.
  1. Nu är du redo att slå på gasen. Vrid handratten långsamt åt vänster för att ställa ventilen i öppet läge.
  1. Din tank ska nu vara ordentligt ansluten till grillens gasledning. För att säkerställa att anslutningen är säker och att det inte finns några läckor, gör ett enkelt ”bubbel”-läckagetest. Du bör utföra läckagetester regelbundet, men särskilt innan du använder din grill för första gången på ett tag.

Är det bättre att byta gasoltub eller fylla på gasoltuben?

Om du byter ut en tank istället för att fylla den är processen snabb och enkel. För det mesta finns det mycket fler ställen att köpa nya gasoltuber på än påfyllningsstationer.

Med ett byte kan du vara säker på att tanken har kontrollerats, rengjorts och läckagetestad. Den kommer också att ha den senaste säkerhetsinformationen och instruktionerna tryckta. Tanken kommer också att ha blivit utcheckad igen enligt en fastställd plan. Om tanken du får i utbyte är trasig eller läcker bör du kunna prata med återsäljaren om det.

Tips för att välja en ny gasoltub

Se upp för vikten. Varje tank har olika totalvikt (TW) när den är tom, men när den fylls på fylls den till en totalvikt. Om din tomma tank är tyngre än den nya, får du mindre gas när du fyller på den. När du byter tank bör du leta efter den med lägst egenvikt, vilket står skrivet på tanken.

Kontrollera hur tanken mår. Ta inte en tank som ser rostig eller gammal ut, eller en som närmar sig slutet av sin livslängd. Om du inte gör det kan det hända att utbytessidan inte accepterar det nästa gång du försöker handla det.

Vissa företag tar inte tankar som är äldre än fem år. Om du köpte en ny grill och gängningen på dina gamla tankar inte matchar regulatorn för den nya grillen, kan du byta ut dem mot en med rätt gängning.

Köp dem i par. Ett proffstips är att köpa två av de billigaste tomma kodkompatibla tankarna du kan hitta och sedan byta ut dem mot två fulla tankar. Nu har du alltid en full reservtank, och du kan använda en tank tills den är tom innan du byter ut den mot en full. Detta kommer att se till att du aldrig får slut på gas hemma.

Det kostar mindre att fylla en tank än att byta den. Om du tar väl hand om dina propantankar och själv kollar efter läckor kan du spara både tid och pengar.

Så du kanske kan få mer propan om du fyller det själv till gränsen, så länge du lämnar extra utrymme för ångor och dylikt. Om du köpte en ny grill som följde med en ny tank, kanske du vill använda den tills den tar slut istället för att byta ut den.

Tecken på att det är dags att fylla på eller byta ut din gasoltub

1. Tanken känns lätt

Propantankar i bostäder kan vara för stora för att plocka upp. Men det betyder inte att dina grilltankar blir för tunga. Faktum är att om de är låga på propan kommer de sannolikt att kännas lätta när du går för att flytta dem.

Tänk på hur tung tanken var senast du fyllde den. Du var förmodligen tvungen att kämpa bara för att flytta tanken från din bil till din grill. Detta beror på att du flyttar vikten på metalltanken och den flytande propanen inuti.

När den är nästan full bör det fortfarande vara lite svårt att flytta tanken. Men om det inte är det, kommer du att kunna plocka upp det lätt.

Gå ut till din grillstation och stäng av gastillförseln. Koppla sedan bort slangen från tanken. Använd två händer för att plocka upp tanken.

Om det känns lätt är det dags för en påfyllning. Om tanken fortfarande känns tung, kan du vänta några fler tillagningar innan du tar in den.

2. Din mätare säger att den är låg

Nästan alla propantankar för bostäder har mätare som visar en ungefärlig nivå av propan inuti tanken. Detta låter dig övervaka din tanknivå när som helst stämningen slår till.

Och även om de flesta grillpropantankar inte kommer med mätare, kan du installera en själv. Vissa erbjuder en standard analog avläsning medan de bästa propanmätarna ansluter till din smartphone och låter dig övervaka nivåerna i realtid.

3. Det har gått några månader

När du förlitar dig på propan för att driva dina apparater, kommer du att använda det snabbare än du tror. Detta innebär att de flesta husägare behöver fylla på sin tank med några månaders mellanrum.

Bostadstankar kan fyllas på i ditt hem snabbt och enkelt. Men om du har grilltankar måste du ta med dem till din propanleverantör. Detta låter en expert inspektera din tank för skador och slitage så att du inte behöver oroa dig för säkerheten när du grillar.

4. Din grill tänds inte

Ibland är det enklaste sättet att se om din propantank är tom att försöka tända grillen. När det finns bränsle i tanken kommer du att kunna få en låga. Men om den är tom tänds inte grillen.

Du kan också lyssna efter ljud som kommer från bränsleledningen. Om det finns bränsle kommer du att höra ett svagt väsande när du slår på matningen för att tända grillen. Men om inget kommer ut måste du fylla på tanken.


Tack för att ni läste!

Som alltid, tack för att ni läste, hoppas ni fick lite information kring hur byter man gasoltub 🙂 Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *