Går det att måla på plast?

går det att måla på plast 1
4.1
(38)

Plast kan vara mycket svårare att måla än trä, betong eller andra ytor. Plast är en slät och icke-porös yta, medan material som trä och betong har naturliga porer som effektivt absorberar färg.

Detta innebär att färg ofta fastnar dåligt på plast, eftersom färgen inte absorberas av plasten. Det blir fula ytor som oftast ser dimmiga ut.

Men.. med lämplig förberedelse är det emellertid möjligt att måla plast mer framgångsrikt, och här har vi sammanställt några användbara tips om hur du målar plast för att få den bästa och starkaste täckningen.

Vilka plastföremål kan jag måla?

Det finns många olika typer av plast, och alla håller färgen i olika omfattningar. Om du förbereder din plastyta och använder rätt typ av färg, kan du öka dina chanser att få färg att hålla sig fast men det finns några typer av plast som inte är lämpliga för målning. Dessa inkluderar badkar och duschkabiner, bänkskivor och plastgolv eftersom dessa är vattenresistenta. Ingen av dessa kommer att hålla färg bra, och flera utgör hälsorisker när det täcks. De flesta andra typer av plast bör dock vara lämpliga för målning.

Förbered plastytan för färg

1. Börja med att rengöra plastytan du vill måla. Använd tvål och varmt vatten för detta, ta bort spår av smuts eller fett från objektets yta. Tvätta eventuella tvålspår från ytan med vatten och torka sedan försiktigt av den så att den är helt torr innan du fortsätter.

2. Slipa sedan ytan med ett fint sandpapper. Detta lägger till lite struktur på den släta ytan, vilket gör att färg kan hålla sig fast vid plasten. Det är ett viktigt steg och kan göra en enorm mängd skillnad. Torka av plasten som ett sista steg med en mjuk trasa doppad i någon slags alkohol.

3. Detta tar bort eventuella kvarvarande spår av olja från ytan, vilket hjälper till att ge färgen den bästa chansen att fastna. Gör det här steget och alla efterföljande steg med handskar, om möjligt, eftersom oljor från din hud kan förhindra att färg fäster ordentligt på plastytor.

Grundmåla ordentligt


De flesta typer av färg fäster inte på egen hand och kommer att kräva att en primerbeläggning appliceras först för att skapa en yta som färgen kan klibba fast i ordentligt. Det finns som spray och är i allmänhet det enklaste att använda och ger den jämnaste, starkaste grundytan, men andra typer av grundgärg fungerar också bra.

Oavsett vilket du väljer, se till att du låter grunden torka helt innan du börjar måla. Grundläggning är en viktig del i målning av plast eller andra icke-porösa ytor, eftersom det gör en betydande skillnad för färgens förmåga att hålla sig fast på släta och icke-absorberande ytor.

Sprayfärg CRC Pro Paint

 •  Utmärkt för metall, trä, glas och plast.
 •  Mycket snabbtorkande!
 •  Primer för förbehandling.
 •  Härdande täckfärg.
 •  Klarlack för glans och skydd.

Förbered färgen

Innan du börjar måla, se till att den färg du har valt är lämplig. Sprayfärger fäster vanligtvis relativt bra till plast, med emalj- och akrylfärger. Om etiketten anger att det är lämpligt för plast är det bara att köra!

Om du använder sprayfärg, skaka burken i någon minut innan du börjar spraya. Det är ett värdefullt steg, eftersom det säkerställer att färgen är helt blandad, vilket ger dig en jämnare och mer självhäftande färg.

Om du använder annan typ av färg bör du vara nogrann med att blanda ordentligt. Detta minskar uppkomsten av penseldrag, vilket ger en jämnare och renare slutyta.

Måla plastytor

Vissa aspekter av målning av plast delas mellan olika typer av färg, medan andra är specifika för varje målning. Vi täcker de allmänna reglerna först.

Applicera först ett tunt lager. Oroa dig inte om det inte verkar täcka särskilt bra; du kommer att följa upp det med fler lager senare, oavsett vilken typ av färg du använder. När detta lager är klart, låt den torka helt innan du applicerar nästa lager.

Måla eller spraya i motsatt riktning för den andra beläggningen.. Om du anser att beläggningen inte är slät eller täcker ordentligt efter andra lagret är torrt, applicera en tredje och sista beläggning. Den här kommer att behöva längre torka. Lämna det hela 24 timmar innan du applicerar igen.

Om du sprayar, håll sprayburken 30 till 40 cm från ytan och applicera färgen i en jämn, svepande rörelse. Om du använder en pensel, se till att det är en mjuk borste och applicera färgen med försiktighet i långa rörelser.

Täck med ett slitlager

Som en del av det sista steget, ett skikt av polyuretan är en värdefull funktion. Några spraybeläggningar av polyuretanlack, ger en slitstark yta som är motståndskraftig mot sprickor och skador som plågar målade plastytor.

Beroende på vilken typ av plast du målar kan det fortfarande flaga i viss utsträckning, men det är oundvikligt. Tipsen ovan hjälper dig att täcka ett plastföremål till den maximala nivån som möjligt för just den typen av plast, vilket ger den starkaste ytan som möjligt. Att måla plst är inte optimalt, men dessa tips hjälper.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig svaret på frågan: Går det att måla på plast. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.1 / 5. Röster: 38

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

2 reaktioner på ”Går det att måla på plast?”

 1. Ville ge 5 stjärnor men lyckades fippla bort efter jag tryckt på första och kunde inte redigera efteråt. Men tycker i alla fall att informationen var toppen.
  Mvh Patti

 2. Kerstin Bergsman

  Jag skulle ge 5 stjärnor men föll bort innan det blev klart, informationen var mycket bra!
  Tack
  Mvh
  Kerstin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *