Frosta av din frys på rekordtid. 7 smarta metoder.

frosta av frysen på rekordtid
5
(1)

7 smarta lifehacks för att hjälpa dig att frosta av frysen på rekordtid

Frosta av din frys på rekordtid

Din frys är en nödvändig apparat och förmodligen en av de mest användbara. Det håller maten färsk och lagrar maten extremt länge utan bakterietillväxt. Men eftersom det är så oerhört kallt i en frys är frost inte ovanligt. Frost på väggarna i frysen minskar dess effektivitet och ökar energiräkningen. Många nyare modeller frostar av på automatik, men om du inte har turen att ha den funktionen. Då behöver du frosta av på egen hand..

Låt oss ta en titta på hur ofta du behöver frosta av frysen samt 7 metoder för att hjälpa dig att avfrosta på rekordtid.

Hur ofta ska du avfrosta frysen?

Oavsett vilken typ av frys du äger rekommenderas det att du avfrostar den ungefär en gång om året eller när islager blir mer än ett par centimeter tjock. Glöm inte att koppla ur frysen innan du börjar. Oavsett vilken metod på listan du använder är detta en viktig säkerhetsåtgärd som man inte bör bortse från.

Se också till att ta bort all mat, samt skydda golvet med handdukar eller en stor hink. Det kan vara bra att lägga trasor eller gamla badlakan på frysens nedre hylla för att absorbera fukten.

Frosta av frysen på rekordtid

Koppla ur den, öppna dörren och vänta på att isen smälter.

Denna avfrostningsmetod är den enklaste, men tar också längst tid, särskilt om du bor i ett kallare område. Det är också den säkraste metoden för avfrostning av din frys. Öppna bara dörren, gå bort och ha tålamod.

Men du kanske är som jag och inte särskilt tålmodig. I så fall, låt oss titta på några sätt du kan påskynda avfrostningsprocessen.

1. Använd en hårtork

Det är helt säkert att använda en bärbar hårtork för avfrostning. Så länge du använder grundläggande säkerhetsåtgärder. Se till att du står fritt från allt stående vatten, håll sladden och hårtorken borta från vatten eller is och fokusera på ett område åt gången.

Låt dessutom aldrig hårtorkens ände komma för nära frysen eller sidorna på frysen eftersom det kan skada plastkonstruktionen i frysen. Linjera frysens bas med handdukar för att fånga den smälta isen. Rikta hårtorken parallellt med frysväggen. Ditt mål är att få den varma luften bakom isen. När kanterna börjar släppa, fortsätt att blåsa varm luft bakom isen och använd en plastskrapa för att försiktigt bända isen från väggarna.

2. Använd en fläkt

En fläkt kan hjälpa till att cirkulera varm luft i frysen. Men denna metod fungerar bäst när luften i ditt hem är tillräckligt varm för att göra en verklig skillnad.

Ställ helt enkelt upp en fläkt (Helst en värmefläkt) utanför frysen med dörren öppen. Luftflödet hjälper isen att smälta snabbare. Du kommer fortfarande att behöva lite tid för att detta ska fungera, beroende på isens tjocklek. Men du kan påskynda processen utan att lägga ner särskilt mycket arbete.

3. Ställ grytor eller stekpannor med varmt vatten på hyllorna

En traditionell metod för att påskynda processen. Placera kokkärl med kokande vatten på hyllorna och stäng dörren. Eftersom frysen är väl förseglad hjälper ångan från det heta vattnet till att lossa isen så att den naturligt smälter från väggarna. Du kan sedan ta bort det mesta för hand med en plastskrap efter cirka 30 minuter.

Tänk på att värmen kan skada hyllorna, så om du använder den här tekniken, rekommenderar vi att du lägger en tjockt vikt handduk under de uppvärmda behållarna.

Kom ihåg att du måste byta ut de kokande vatten var 10: e minut eller så, beroende på mängden is som byggs upp på insidan. När du byter ut vattnet, ta bort den smälta isen med en svamp.

4. Värm en metallspade

Troligen den snabbaste avfrostningsmetoden, och troligtvis den farligaste. Håll en metallspade över en låga för att värma den. Tryck sedan spaden in i isen för att lossa den och bryta upp den.

Vi rekommenderar inte riktigt denna avfrostningsmetod eftersom du lätt kan bränna dig själv eller orsaka skador på frysen. Men vi nämner det här, eftersom det snabbt kommer smälta isen i frysen. Om du väljer att använda den här metoden för att påskynda avfrostningsprocessen, gör det med försiktighet.

5. Använd en varm handduk

Doppa en trasa i varmt vatten och gnugga den mot isen. Koncentrera dig på små bitar i kanterna, ta tag i lösa områden och torka runt isen. Den här metoden fungerar bäst när du behöver ta bort ett tunt lager av frost snarare än stora isbitar.

6. Skrapa bort isen

Att skrapa isen är förmodligen den mest populära metoden för att påskynda processen. Om du går den här vägen, se till att du gör det säkert.

Använd en traditionell isskrapa eller en träsked för att undvika att skada dig själv eller punktera väggen i din frys eller en gasledning. Vi rekommenderar att du använder den här avfrostningsmetoden tillsammans med andra metoder i den här listan för att ytterliggare påskynda processen.

7. Använd en våtdammsugare

Använd det minsta munstycketillbehöret på våtdammsugaren och ställ in omkopplaren till att blåsa. Börja upptill och flytta långsamt ner över alla ytor. När isbitarna börjar lossna, växla inställningen för att suga upp vattnet och isen. Börja sedan på nästa lager och upprepa tills allt är torrt. För komplett effektivitet, använd den här avfrostningsmetoden tillsammans med andra metoder på listan.

Annons för kökets favoriter. Använd koden ”TOMTE19” för 150:- rabatt på ditt nästa köp.

Vad är viktigt att tänka på?

När all is smälter bör du rengöra frysen ordentligt för att undvika att isbildningen återkommer. Använd en matsked bakpulver upplöst i varmt tvålvatten. Doppa en svamp i blandningen och skölj insidan av frysen. Se till att torka av insidan av den med en torr handduk. Anslut den igen och stäng frysdörren för att kyla ner den igen. På ungefär en halvtimme kan du flytta maten tillbaka till frysen.

När du ansluter frysen igen skall den vara helt torr. För vad händer med vattnet som blir kvar när det blir kallt? Precis, det blir till is. Och det vill vi självklart inte.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 1

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *