Fördelar med bergvärme

4.5
(2)

I jakten på renare och mer miljövänliga energiformer, det vill säga förnybara energikällor, framstår bergvärme som en bra lösning. bergvärme är termisk energi som genereras i jordens inre av det långsamma sönderfallet av radioaktiva element, kemiska reaktioner eller friktion under rörelsen av tektoniska massor. Mängden geotermisk energi är så stor att den kan anses outtömlig.

Uppvärmning

Bervärme användes för att värma upp byggnader under romarriket. De senaste åren avser termen bergvärme uppvärmning och kylning av interiörer med hjälp av värmepumpar. Sådana geotermiska system kan överföra värme till och från marken med minimal elförbrukning.

Produktion av el

Geotermisk energi, det vill säga geotermiskt vatten, används för produktion av el i bergvärmeverk. Bergvärmeverk är ett av de mest miljövänliga sätten att producera el, eftersom det inte är nödvändigt att elda fossila bränslen och släppa ut skadliga växthusgaser i miljön för produktion, det släpps bara vattenånga.

Borrteknik

Att borra för bergvärme skiljer sig från att borra en vattenbrunn.  För dricksvatten borrar man max 120m och för bergvärme upp till 150m. Borrtekniken för geotermiska borrhål beror på önskad borrhålsdiameter, markens geologiska struktur och det erforderliga borrdjupet.

Slutsats

Geotermisk energi har stor potential. Det enda sättet att fastställa källorna till geotermisk energi eller vatten är att borra geotermiska borrhål. Att borra geotermiska borrhål är ett komplext och krävande arbete, särskilt om borrdjupet är större än 150 m. Geotermiska borrhål upp till 150 m djupa används för värmepumpar, det vill säga för värme- och kylanläggningar, medan djupare borrhål borras för att använda geotermiskt vatten för elproduktion, byggande av värmeverk m.m.

För att minska vårt beroende av fossila bränslen för att generera el och värme- och kylanläggningar är geotermisk energi ett perfekt alternativ, och det enda sättet att använda denna obegränsade energi inifrån jorden är att borra geotermiska borrhål.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste  Hoppas att du lärde dig något om bergvärme. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *