9 av 10 husägare planerar byggprojekt i sommar – fler bygger på egen hand

3.3
(3)

Sommaren är för många en tid för ledighet och avslappning. Men för husägare kan årets ledighet förvandlas till tid att bygga på huset. Statistiken visar nämligen att nio av tio svenska husägare (89 procent) planerar att genomföra ett renoverings- eller byggprojekt i sommar. 

Siffrorna kommer från Byggrapporten 2022, en undersökning genomförd av KANTAR SIFO på uppdrag av Byggmax, som kartlägger byggtrender bland svenskarna. I undersökningen framkommer även att hantverkare kan få en lugnare sommar än vanligt, då två av tre husägare (63 procent) väljer att genomföra sitt projekt på egen hand. Detta är en ökning om 57 procent jämfört med förra årets rapport. 

Arbetskläder för sommardagar – soliga som regniga

Ska man bygga själv är det viktigt att ha rätt utrustning hemma, allt från byggmaterial och verktyg till arbetskläder. Just arbetskläder kan vara klurigt under sommaren, då fysiskt arbete under varma dagar blir svettigt även i vardagsshorts och t-shirt. 

Men att bygga i professionella arbetskläder är en stor fördel. Dels då de erbjuder visst skydd mot skador, dels då det blir enkelt att förvara verktygen. I dag finns arbetskläder för alla väder – shorts och skyddssandaler för soliga dagar, skalbyxor och -jacka för regniga, till exempel.

Spara pengar en av anledningarna till eget bygge

Material, verktyg och arbetskläder behöver, om man gör lite research, inte kosta skjortan. Att spara pengar är faktiskt en av de vanligaste anledningarna till att fler väljer att bygga själva i stället för att anlita hantverkare. Att det är roligt att bygga och att man lär sig något nytt återfinns också bland de anledningar som flest tillfrågade anger.

Därtill uppskattar många svenskar att bygga tillsammans med andra. Exempelvis tycker 85 procent av de som byggt tillsammans med sina barn under det senaste året att det varit roligt. Att bygga med andra verkar dessutom vara lärorikt, då 77 procent av de som byggt med vänner anger att de lärde sig något under projektets gång.

Altan och trädgårdsarbete högt upp på listan

Uteplatsen och trädgården förvandlas för många till husets viktigaste platser under sommaren. När solen är framme kan hela dagen spenderas på utsidan av huset, vilket gör att man vill se till att omgivningen är så fin som möjligt. Arbete i trädgården och att bygga altan/uteplats är två av de projekt som flest tillfrågade svenskar – 48 respektive 28 procent – kommer ägna sommaren åt.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste Hoppas att ni fick inspiration. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du vill läsa mer, kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.3 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *