Hur byter man persienner?

hur byter man persienner
4.5
(2)

Fönsterpersienner av hög kvalitet kan hålla i många år, men så småningom kan de gå sönder. Oavsett om du är intresserad av att byta persienner, uppgradera till ett mer hållbart material eller bara vill ha en annan färg för att matcha din nya inredning, så finns det sätt att göra hela processen så enkel och bekväm som möjligt. Följ vår steg-för-steg-guide för att själv byta persienner. Vi kommer att förklara hur du byter persienner och vilka verktyg du behöver för att få jobbet gjort.

Vad kostar det att byta persienner?

Få upp till 5 prisförslag, utan krav på att tacka ja

Steg 1: Mät dina fönster

En persienn består av lameller i horisontellt läge som hålls samman av hisslinor. Det finns däremot olika modeller, vilka vanligtvis delas in i två olika kategorier – mellanglaspersienner och frihängande persienner. Oavsett vilka du har kan det vara bra innan du börjar plocka ner dina gamla persienner att ta reda på dess mått. Anpassade fönsterpersienner ger dig det bästa utseendet och skyddar ditt rum mot starkt solljus och behåller temperaturen. Använd ett måttband för att mäta bredden på de övre, mellersta och nedre delarna av ditt fönster. Den smalaste bredden av alla tre måtten kommer att ange bredden på dina nya persienner. Mät sedan din fönsterhöjd.

Nu bör du veta hur breda och hur långa dina nya persienner ska vara.

Steg 2: Köp nya persienner

Nu du har alla mått är det dags att hitta rätt ersättare. Bestäm material, färger och funktioner för varje fönster. Några av de mest populära stilarna inkluderar trälammeler, rullskärmar och mörkläggningsgardiner. Snygga neutrala färger som vitt, grått eller grädde matchar både traditionell och modern inredning. Du kan också välja mellan ett spektrum av djärva färger som rosa, rött eller mörkgrönt. Mörkläggningsgardiner är perfekta för sovrum och barnkammare, medan persienner i imiterat trä ger en jordnära känsla och ett texturerat utseende.

Steg 3: Ta bort dina gamla persienner

När du har nya persienner redo kan du plocka ned de gamla. Börja med att skjuta dina persienner hela vägen upp så att varje lamell samlas högst upp. Ta sedan en trappstege och klättra upp till fönstret.

Du måste börja med att ta bort valanser för att komma till skruvarna. När du har tagit bort dessa extra bitar kan du hitta fästena på dina persienner. Skruva ut skruvarna och ta bort persiennerna. Du kan behöva ta av några ytterligare skruvar för att helt ta bort dem från ditt fönster. Passa på att rengöra fönstret och gör dig redo att installera dina nya persienner.

Steg 4: Installera dina helt nya persienner

Här behöver du se till att persienner är centrerade i fönstret och sedan skruva fast dem i fästena på insidan eller utsidan av fönsterramen. Montera sedan huvudstången i fästena. När du är klar med din installation, testa persiennerna för att se om de fungerar korrekt. De ska röra sig smidigt upp och ner, öppna och stänga med lätthet. Om de verkar lösa, kontrollera skruvarna i huvudstången.

Här är en jättebra guide med bilder som förklarar.

Nu när du vet hur du byter persienner kommer du förhoppningsvis bli mer inspirerad än någonsin att uppgradera till vackrare, hållbara eller lyxiga persienner. Ett av de bästa sätten att känna sig trygg med att ändra sitt utseende är att veta när man ska byta ut rullgardinerna. Böjda, avbrutna eller blekta är bara några av de främsta anledningarna till att hitta nya ersättare. Du kanske också vill byta om du har nya fönster eller säkerhetsaspekter med husdjur och barn.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste  Hoppas att du lärde dig något om att byta persienner. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *