Bästa trallvirket. Vad ska man välja?

bästa trallvirket
2.4
(5)

Vilket är det bästa trallvirket? Rätt val av trall kan vara elegant, överraskande lågt underhåll och mycket slitstarkt. Vill du lära dig mer om olika typer av trall så har du kommit till rätt ställe.

Vi tagit fram de populäraste alternativen, vilken som är bäst och vart du hittar bästa priset. Vår förhoppning är att göra ditt beslut enklare. Dessutom hittar du en omfattande köpguide som ger dig alla tips och tricks du behöver inför ditt köp.

Bästa trallvirket:

bästa trallvirket
Impregnerad trall
trallvirke test
Komposittrall
bästa trallvirket
Hårdträtrall

Vi på byggvaror24 är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vårat jobb är att undersöka vad som finns på marknaden, och handplockar själva de produkter som vi testar. Dock erhåller vi provision per klick som går till säljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det är vad som tillåter oss att fortsätta.


1. Impregnerad trall – Bäst i test

Impregnerad trall är det vanligaste och mest använda materialet. Den klassiska impregnerade trallen är hyvlad på fyra sidor, och har mjukt rundande kanter. Den är en smidig och behändig trallbräda som är schysst att jobba med, har god beständighet och ser bra ut.

Tryckimpregnerat är det vanligaste virket på svenska altaner. Trallen är prisvärd, lättarbetad och beständig. Virket kräver relativt lite underhåll och behövs endast rengöras och oljas in en gång per säsong. Letar du efter kvalitets-trall är det NTR-klassat som det kallas för och är en stämpel för hög kvalitet. När du väljer NTR-klassat virke har du alltid 20års rötskyddsgaranti! Och förutsätter att du behåller kvittot och garantisedeln. Max centrum-mått (c/c-mått) för bjälklagsreglarna för en altan är 400 mm, men konstruktionen blir betydligt mer stabil om man minskar detta mått något.

Fäst med två skruvar i varje trallbräda och regel. Vid ändskarv kan man förborra för att undvika att brädan spricker. När du ska skruva trall, tänk på att en trallbräda alltid har en sida som är lite finare så syna dina trallbrädor innan du skruvar fast dem! Och tänk på att alltid använda en rostfri skruv!

Fördelar:

  • Hållbart mot fukt och röta
  • Går att behandla med olja, bets.
  • NTR-klassat 20års garanti

Nackdelar:

  • Kräver underhåll i form av inoljning

2. Komposittrall – Mest prisvärd

bästa trallvirket

Denna ihåliga genomfärgade komposittrall är en storsäljare som inte kräver något underhåll!

Denna kompsittrall som är tillverkad av träfiber och plast (HDPE) är ett miljövänligt alternativ till giftigt tryckimpregnerat virke. Den består till 60% av träfiber och 30% plast. Resterande 10% är UV-filter – tillsatser som skyddar mot solljusets skadliga påverkan samt pigment vilket borgar för lång livslängd. Här kommer du genast märka ökad styrka och skydd mot vriding och skevhet samt sprickbildning. Den största fördelen att den är behandlingsfri, du behöver alltså inte olja in den år efter år, dessutom kommer den med 10 års garanti. Kan kompletteras med täcklister, hörnlister eller bredare täckbrädor i samma material och färg för att få ett snyggare avslut. Trallen är vändbar med olika spårning på varje sida

Finns i tre fina naturliga kulörer.  Komposit trallen är genomfärgad vilket gör att eventuella repor syns mindre. Skulle repor uppstå kan dessa slipas bort med grovt sandpapper vilket inte går på trall som är belagd med ytskikt eller har trämönster.

Fördelar:

  • Kräver inget underhåll
  • Lätt att montera
  • Tåligt material – god kvalitet

Nackdelar:

  • Lite högre pris

3. Hårdträtrall- Premiumval

bästa trallvirket

Hårdträtrall består av minst 99 procent kärnved och har en naturlig beständighet mot röta.

Kärnved är den del i trädet som inte längre används för att transportera vatten till tallens krona. För att skydda kärnveden mot röta och andra angrepp impregnerar tallen själv veden med hartsämnen, vilket gör kärnveden rik på naturens egna impregneringsämnen. Hårdträtrallen kommer med tiden att gråna och får en jämn och vacker silvergrå nyans. Eftersom kärnfurutrallen inte innehåller några tillsatta ämnen kan avkapade delar och spill hanteras som obehandlat trä. Den norrländska tätvuxna furan gör trallen hård, formstabil och slitstark. Trallen är miljö- och spårbarhetscertifierad enligt FSC® (FSC-C023232) och PEFC™ (PEFC/05-32-133). Kärnfurutrall är särskilt utsorterad ur den innersta och hårdaste delen av norrländska furustockar. Stockarna röntgas och med avancerad teknik kan säkerställs att minst 99 procent av virket består av kärnved.

Ett extremt bra val som kommer att se exklusivt ut, och åldras väl. Nackdelen är det höga priset.

Fördelar:

Nackdelar:


Att tänka på inför ditt köp

Med så mycket alternativ som finns idag, från naturligt trä till komposit och aluminium, kan beslutet verka överväldigande. I slutändan är det en kompromiss mellan fyra nyckelfaktorer: budget, klimat, underhåll och övergripande estetik. Starta din byggprocess genom att överväga dessa för det bästa resultatet. Tryckimpregnerad furu är fortfarande det vanligaste materialet för husägare som bygger, expanderar eller byter ut sina altaner.

Men om du hellre vill slippa alla underhållstimmar och olja din altan varje år kan kompositmaterial och andra alternativa terrassmaterial – vanligtvis mycket dyrare eftersom de håller längre – vara ett bättre val. Syntetiska brädor ger till exempel ett snyggt utseende med mindre underhåll. Kompositer, som blandar slipat trä och plast, erbjuder också massor av färg och design-alternativ.

Om du tidigare tänkt att starta ditt projekt med avsikt att använda trä, kan det vara dags att ge dessa alternativ en andra titt. (Tänk på att beroende på vilket material du använder kan du fortfarande behöva bygga ramen eller strukturen av trä.)

I slutändan kommer det öka värdet på ditt hem. Och självklart vill du ha ett material som ser ut och känns bra, till ett pris du kan hantera. Men estetik och kostnad är bara en del av ekvationen när man köper trall. Det är också värt att överväga vilka material som kommer att vara enklaste att ta hand om och som kommer att stå ut med tiden.

1.Identifiera dina behov.

Försök att identifiera vad du är ute efter? Vill du ha ett så billigt, och bra material som möjligt eller betalar du hellre extra för att slippa underhåll? Kanske vill du ha ett mer exklusivt utseende och väljer en hårdträtrall. Alla material står emot fukt och röta på ett bra sätt och är smidiga att jobba med.

2.Bestäm din budget.

Om du har en specifik budget i åtanke kan det göra beslutsprocessen lite enklare. Detta kan hjälpa dig att begränsa de material du tittar på, samt hjälpa dig att avgöra vilka funktioner som är viktiga och vilka som inte är de.

3.Välj ett välrenommerat varumärke.

Som du kan förvänta dig, desto bättre varumärke, desto mer pengar kommer du att betala. Detta motsvarar vanligtvis bättre kvalitet, men det är inte enbart fallet. Det är inte bara produktens kvalitet som är viktig. Det handlar också om kundservice om du har några frågor eller om du inte är helt nöjd med ditt köp. Välj varumärke med god resume

4.Jämför marknaden.

Genom att kolla in våra detaljerade recensioner och utforska våra omfattande tips, blir förhoppningsvis processen snabbare och enklare. Men det finns så många fantastiska produkter där ute. Vi rekommenderar starkt de i vår guide, men vi uppmanar dig också att titta på de många recensionerna online innan du fattar ett beslut. Var noga med att kolla in olika onlinebutiker för att jämföra priser och få bästa möjliga erbjudande.

5.Dags att köpa!

Du har äntligen beslutat dig – det är fantastiskt! När du köper bör du kontrollera vilken typ av garanti produkten kommer med. Det är också viktigt att kontrollera om produkten säljs med tillbehör eftersom det kan vara ett extra incitament att köpa en över en annan. Men tillbehör kan också köpas mycket enkelt online så det är inte nödvändigt. Slutligen, se till att du läser alla säkerhetsföreskrifter.

 

Bästa trallvirket

Ju dyrare köp, desto mer efterforskning krävs för att göra rätt köp. Förhoppningsvis har vi hjälpt dig spara lite av den tiden med våra recensioner och vår köpguide.

Det finns så många fantastiska material att välja mellan. Kom ihåg att fråga dig själv vad du är ute efter, vad som är viktigast för dig och vilken typ av pris du är villig att betala. Genom att göra detta kommer du hitta en högkvalitativ produkt som passar dina specifika behov.

 

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om bästa trallvirket. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan. Om vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 2.4 / 5. Röster: 5

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *