Bygga ett rum för att titta på sport: 3 tips

bygga tv rum
4.5
(2)

Att uppleva sport på plats är svårslaget men tack vare teknikens framsteg kan du designa ditt eget sportrum så att upplevelsen blir jämförbar. Det är många människors dröm att ha ett specifikt rum dedikerat till sport och i denna artikel tittar vi närmare på 3 tips för att bygga ett rum som förverkligar
din dröm.

Sportens utveckling i Sverige

Fram till år 1967 hade Sverige amatörregler inom idrotten, vilket innebar att atleter inte fick tjäna några pengar på sin idrott. Efter 60-talets regeländring har idrotten i Sverige blivit alltmer kommersiel där elitidrottsföreningar efterliknar mellanstora företag i näringslivet. Grundtankar som demokratifostran, gemenskap och hälsa återfinns fortfarande på gräsrotsnivåer men inom elitklubbarna finns numera ett nödvändigt vinstintresse för att man ska kunna tävla gentemot konkurrerande verksamheter. Fotboll är Sveriges största sport med herrarnas högsta liga, Allsvenskan, som landets populäraste sportliga, sett till både medialt intresse och publik på plats. Allsvenskan idag har ett publiksnitt på runt 10 000 åskådare men ett flertal klubbar från Sveriges största städer har ett enskilt publiksnitt på över 20 000 åskådare per match. Allsvenskan har de senaste decenniet dominerats av Malmö FF som tagit 7 SM-guld sedan 2010 och som det enda svenska laget att kvalificerat sig till spel i Champions League.

Teknikens påverkan på sport

När man ska bygga ett rum för att titta på sport är det viktigt att man förstår teknikens inverkan på sport och hur man kan använda teknik till sin fördel. Tekniken har haft stor inverkan på själva utövandet av sport. Idag finns kameror, reprisbilder och grafik på de flesta etablerade idrottsarenor runt om i världen som förhöjer åskådarens upplevelse på plats. Tekniken har även haft stor påverkan på hur människor konsumerar sport. Idag finns on demand-teknik som innebär att man kan se sitt favoritlag närsomhelst och varsomhelst. Moderna mobilapplikationer möjliggör att man kan titta på sport hemma, på resande fot eller i efterhand. Teknikens framfart har även påverkat TV-utvecklingen. Idag finns TV-apparater som förgyller en sportsändning och som är ett måste när man bygger ett rum för att titta på sport.

3 tips

Att bygga ett rum för att titta på sport har flera fördelar. Dels förhöjer det sportupplevelsen men det lockar även vänner och bekanta på besök. Ett välbyggt sportsrum kan bli det självklara tillhållet för att titta på sport bland umgängeskretsen och därför är det viktigt att ha några detaljer i åtanke innan man bygger:


Ljudisolering När man tittar på sport med sina vänner kan det vara svårt att hålla en låg volym och det är lätt att man dras med i händelserna i matchen. Det därför är det viktigt att bygga rummet med detta i åtanke så man kan fira och eventuellt skrika utan att någon annan i hushållet, eller kvarteret störs.
Stolsplacering Var man sitter någonstans är ofta ett givet samtalsämne när man ska gå på bio eller teater. Fördelen med att vara strategiskt placerad där ljud och bild kan upplevas som optimal är vitalt vid besöket. Dessa faktorer gäller även när man tittar på sport. Ingen vill bli placerad på en pall längst ut i hörnan. Innan man bygger rummet bör man förstå syftet med rummet och var den optimala placeringen ska vara.
TV och Ljud Att ha en stor TV är ett måste när man bygger ett sportsrum och det finns även tillfällen då två TV-skärmar behövs om flera matcher pågår samtidigt. Det finns idag TV-skärmar som är upp emot 70 tum stora som hade passat utmärkt i ett sportrum med ett tillfredställande ljud som kan lyfta upplevelsen. Om ljudet behövs ett ytterligare lyft kan en investering i surround sound vara ett bra tillskott.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig något om att bygga tv rum. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *