7 saker din elektriker vill att du ska veta

7 saker din elektriker vill att du ska veta
0
(0)

Du vet det, och jag vet det! Förr eller senare kommer något att gå fel med ditt hems elektriska system. Oavsett om du vill lägga till en lampa eller att du plötsligt står i mörkret…

Men innan du ringer till elektrikern, här är ett par saker han vill berätta för dig! Här är 7 saker din elektriker vill att du ska veta…

1. Ignorera inte varningssignaler!


Det viktigaste en elektriker vill att du ska göra är att aldrig, aldrig ignorera varningssignaler som indikerar problem. Oavsett om det är ett gnistrande ljud från ett uttag, en strömbrytare som känns varm eller en brytare som inte kan återställas. När du har ett elektriskt problem, är det viktigt att du tar det på allvar.

Här är vad du bör hålla uppsikt över:

  • Oljud ifrån elektriska komponenter
  • Överhettade komponenter
  • Brytare som slår ifrån
  • Synliga kablar (Öppen ström)
  • Skadade kablar (saknar isolering)
  • Rök och röklukt

Lyckligtvis kan de flesta elektriska problem lösas snabbt, så länge de upptäcks. En medvetenhet om dess risker är ett viktigt steg för att förebygga bränder i hemmet.

2. Hur jordfelsbrytaren fungerar


En av de vanligaste serviceanropen som elektriker får handlar om just jordfelsbrytaren. Och för att underlätta för dem, och din plånbok. Kan det vara bra att veta lite om den.

Jordfelsbrytaren är en viktig säkerhetsanordning som stänger av strömmen om en krets tappar strömstyrka. Det vill säga: Om du stoppar fingret i eluttag fungerar jordfelsbrytaren genom att lösa ut och stänga av strömmen inom 0,3 sekunder.

Och detsamma gäller för andra el-fel. Om du till exempel stoppar in en trasig apparat. (Som annars hade varit en brandrisk)

Läs mer om jordfelsbrytaren i denna artikeln. Jordfelsbrytaren löser ut – En praktisk guide

3. Kraftledningar är strömförande!


Kraftledningar är otroligt farliga. När du ser fåglar sitta på dem, lever de endast för att de inte slutför en krets genom att röra marken eller erbjuda strömmen en enklare väg än att följa själva kabeln.

De flesta kraftledningar har ingen isolering. Eftersom de är så högt över marken, är det inte en fråga om att komma i kontakt med dem. Därför ska du närma dig alla kraftledningar med full kunskap om att de är potentiellt dödliga. Det är bäst att de lämnas till en licensierad elektriker eller verktygsarbetare.

4. Vet dina DIY-gränser


Att våga sig på och prova är underbar egenskap. Det är ett bra sätt att lära sig om sitt hem och utveckla sina färdigheter och självförtroende. Men det är lika viktigt att veta gränserna och begränsningarna.

Om du är nybörjare är en bra tumregel att bara arbeta med elektriska komponenter som är utanför väggen. När du utvecklar dina färdigheter kan du göra mer avancerat arbete.

Problemet är när du har mer entusiasm än erfarenhet och sedan begraver ditt mindre perfekta arbete bakom ett lager av gips.

Vill du lära dig hur man byter ett el-uttag? Läs våran guide. Byta el-uttag hemma – en praktisk guide

5. Svart är inte alltid fas och blå är inte alltid nolla


Vi vet att detta strider mot bästa praxis, men vad din elektriker förstår är att ditt hems elektriska system är stort, komplicerat och kan ha arbetats med av ett dussintals olika personer, av vilka många kanske inte har tränats ordentligt eller följt koden.

Slutresultatet är ofta ett förvirrande fågelbo av ledningar, elektrisk tejp och trådmuttrar. Det betyder inte att du inte kan arbeta med det, men det betyder att du måste vara mycket försiktig och inte göra antaganden. Använd alltid en spänningstestare för att kontrollera vilken kabel som är vilken.

6. Lita inte alltid på säkerhetsutrustningen


Många vet att gummi är en bra isolator, och ibland står folk i gummistövlar och handskar innan de hanterar elektriska problem. Problemet är att de flesta gummimaterial inte är rena. För att hålla priset nere blandar tillverkarna i tillsatser som sänker kostnaderna och ökar hållbarheten.

Om du litar på gummi för att skydda dig från en elektrisk laddning, se till att du använder säkerhetsutrustning av hög kvalitet.

7. Tejpa eller håll INTE en strömbrytare


Fråga vilken elektriker du vill, de kommer säga samma sak. Strömbrytare fungerar genom att bryta kretsen! Om en farlig situation uppstår behöver du stänga av strömmen snabbt. Om du håller en brytare med tejp, fortsätter de farliga förhållanden. Att tvinga brytaren att upprätthålla kontakt är ett recept på katastrof och bör undvikas till varje pris.

Behöver du en elektriker? Få en gratis uppskattning online av lokala hantverkare i ditt område.


Tack för att du läste. Om du vill läsa mer och bli ännu vassare i hemmet så rekommenderar vi att du läser:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 0 / 5. Röster: 0

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *