Vad ska man göra vid brand?

vad ska man göra vid brand
4.5
(4)

Det här inlägget sponsras av Cupola.

Föreställ dig detta: Du sover och du ryckts vaken av rök, lågor och blåsande rökdetektorer. Den läskigaste delen? Du och din familj har mindre än två minuter på dig att komma ut innan rök / lågor sväljer byggnaden. Med så lite tid att tänka eller agera är paniken nära.

Även om vi hoppas att det här läskiga scenariot aldrig kommer att hända, kan det. I själva verket uppstår en 20 000–25 000 bostadsbränder varje år i Sverige. Följ skyddsguiden nedan för att skydda dig själv, ditt hem och dina nära och kära så att du är beredd på det värsta.

Vad ska man göra vid en brand?

1. Planera en flyktväg. Planer för nödsituationer räddar liv. Har du en? Börja först med att rita en karta över byggnaden med fönster, dörrar och korridorer. Identifiera de viktigaste nödutgångarna som främre och bakre dörren. Bestäm en primär nödutgångsväg och sedan beredskapsvägar för att följa om en väg är blockerad. Tänk också på att rök kan minska synligheten avsevärt. Håll därför en brandövning i fullständigt mörker eller med allas ögon stängda. Öva på att räkna dörrar och känna var du befinner dig genom beröring istället för syn. Ju mer övning du har i fler scenarier, desto bättre förberedda kommer alla att vara i en verklig nödsituation.

2. Släck elden om du kan. Om en brand startar i ditt hem, kontakta brandkåren omedelbart samtidigt som du bedömer om du själv kan släcka elden. Detta är svårt att ge råd om eftersom samtalet kommer att vara upp till dig. Men så länge som professionell hjälp är på väg kan du försöka använda en brandsläckare för att släcka små lågor.

3. Rädda enbart människor och husdjur. I en verklig brand är de enda som inte kan bytas ut de som lever. Motstå lusten att ta din bärbara dator eller smycken. Istället sköter du först familjemedlemmar och husdjur.

4. Ducka kryp, håll huvudet lågt. Ofta i brand är rök och värme farligare än lågorna själva. Husbränder kan orsaka att områden nära marken når 100 grader eller mer och upp till 600 grader nära tak. Om det finns tung rök, var nere på golvet där luften är renare och kryp till närmaste utgång. Rök stiger, så mer andningsbar luft kommer att vara nära marken.

5. Ta aldrig hissen. Ta aldrig en hiss under en brand! Du kan bli fastklämd eller drabbas av att hissen slutar fungera. Använd istället alltid trappan.

6. Testa dörrhandtag. I en verklig eld ska du inte gå in i något rum utan att vidröra dörrhandtagen först. Om handtagen är varma är det förmodligen inte säkert att komma in. Öppning av dörrar kan också öka luftflödet och påskynda eldens hastighet.

7. Få inte panik. Panik kan fördunkla din hjärna och hindra dig från att tänka klart. Om du är instängd i ett rum under en brand, andas djupt och kom ihåg detta: Stäng dörren och sätt i eventuella sprickor eller ventilationsöppningar med en filt, kläder eller en handduk för att hålla ut röken. Ring SOS, om du inte har en telefon kan du ropa på hjälp. Om det finns ett fönster, häng ett klädesplagg eller en trasa ut genom fönstret för att varna räddningspersonal.

Bränder är utan tvekan skrämmande, men att hålla ett klart huvud kan göra dig säkrare. Även om du inte är fångad bör du alltid ta en sekund för att lugna dig själv och tänka klart.

Brandutbildning

Cupola ger verksamheter rätt förutsättningar att förebygga och begränsa brand- och säkerhetsrisker i sina fastigheter. Kontakta dem för brandutbildning.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig något om vad man ska göra vid brand. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. ! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 4

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *