Vad kostar en glödlampa?

vad kostar en glödlampa
4.5
(2)

Vid det här laget vet nog de flesta att de glödlampor som vi växte upp med kostade mer pengar och använde mer energi än deras LED-motsvarigheter. Men gamla vanor är svåra att bryta, och det är alldeles för lätt när man går genom snabbköpsgångarna att ta ett 4-pack med de billigaste glödlamporna på hyllan.

Miljöansvar kräver dock att vi bryter några av de vanor och beteenden för att bygga ett hållbart, hälsosamt och billigare hem. Lyckligtvis är många hållbara uppgraderingar av ett hem, som att byta dina glödlampor, enkla och okomplicerade beslut som är gynnsamma för miljön och din plånbok.

Vad kostar en glödlampa?

Det genomsnittliga priset för en glödlampa (60W) är cirka 10-15kr . Din glödlampa kommer att använda 60W energi och bör hålla i i genomsnitt 1 100 timmar.

60W x 1 100timmar = 66 000Wh = 66Kwh

Det genomsnittliga elpriset för 2021 var 63 öre/kWh

66kwh x 63 öre = 4158öre = 41kr

En glödlampa kostar alltså drygt 4 öre per timma och sammanlagt kostar en genomsnittlig glödlampa 50-55kr under hela dess brinntid.

Vad är glödlampor?

Glödlampor har varit den vanligaste typen av belysning i hemmen sedan elektriciteten uppfanns. De fungerar genom att leda elektrisk ström längs en glödtråd gjord av volframmetall. Denna filament värms upp till cirka 2 300 grader Celsius för att glöda och avge ett varmt (gult) ljus. När det gäller effektivitet producerar denna typ av glödlampa mycket värme.

Vad är LED-lampor?

LED står för lysdioder och fungerar som en tvåleds halvledarljuskälla. När en elektrisk ström appliceras på elektroderna återansluts elektronerna till elektronhålen inuti enheten och släpper ut ljus i form av fotoner. LED är den mest energieffektiva belysningen på marknaden.

Varför ska du använda LED-lampor?

Medan de flesta husägare runt om i landet skulle välkomna en minskning med 93 % av sina årliga energiräkningar, kommer inte alla familjer att ha 100 000 för att finansiera ett solsystem på taket. Men nästan varje familj har råd att betala lite extra för mer energieffektiva glödlampor som kommer att betala för sig själva inom ett par månader.

Vilken är den billigaste glödlampan att använda?

Det mest energieffektiva alternativet på marknaden idag är Led-lampan, den kan kosta dig runt 50kr men använder bara i genomsnitt 10W energi samtidigt som de har en förväntad livslängd på 15 000 timmar.

Eftersom det genomsnittliga hemmet har 45 glödlampor, kan husägare spara runt 30 000kr på sina energiräkningar under de 15 000 timmars användning som är den typiska livslängden för LED-lampor istället för vanliga glödlampor.

Svenska designlampor med förstklassig design

Mer än ett halvt sekel har passerat sedan den svenska lamptillverkaren Belid såg dagens ljus för första gången. I mellersta Halland ligger den lilla vackra kuststaden Varberg, och det var här grundaren Jan-Eskil Eriksson utvecklade sin passion för svensk kvalitetsbelysning. Belid från Varberg blev ganska fort en lyckad satsning – idag är hela norra Europa välbekanta med Belids lampor! 


Tack för att ni läste!

Som alltid, tack för att ni läste, hoppas ni fick lite information kring vad kostar en glödlampa 🙂 Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *