Nytt bjälklag i badrum. CC mått och infällda rör.

5
(2)

Då var det dags för ett nytt bjälklag. Här till ett CC mått på 30cc då det ska in ett stort badkar och även flytas för golvvärme behövs det mycket stabilitet.

Regelavstånd i vägg och förstäkning av bjälklag. Vad gäller?

Centrumavståndet mellan reglar i vägg och bjälkar i golv bör ligga inom spannet 300-600 mm och förstärkas med lämpliga skivor för att kunna utgöra underlag för tät- och ytskikt. Det är speciellt viktigt vid keramiska ytskikt. Rådgör alltid med skivmaterialleverantören för att säkerställa rätt konstruktion för just ditt utförande av våtrummet.

Traditionellt har man sagt sig kunna kakla på vägg med enkel 13 mm kartonggips på 70 mm reglar på max c 450 mm och max takhöjd om cirka 2,5 meter. Med större regelavstånd krävs dubbla skivor.

Källa: gvk.se

När badrummet revs hittades gott om gamla vattenrör i väggarna, trots att det i badrummet som var aktivt låg mycket utanpåliggande vattenrör. Detta misstänker vi är på grund av att man haft problem med att vattnet fryst i väggarna. Då vi önskade dolda rördragningar i badrummet tilläggsisolerade vi 45 för att rören ej skulle frysa.

Viktigt att tänka på när man döljer vatten slang i vägg är att man inte får ha några skarvar eller kopplingar dolda i vägg! Detta innebär såklart många slangar från källan ( hydrofor / varmvattenberedare ) men detta ansåg vi vara klart värt då vi ändå hade vattenrummet precis utanför badrummet och enkelt kunde göra en kopplings central där ( synligt då det ändå bara är ett ”pannrum” )

I samband med detta blev det även nya fönster i satta.

Här är även golvet isolerat på nytt och badrummet börjar ta sig. Man ser även en gammal yttervägg vilket skvallrar om att badrummet inte alltid varit en del av detta huset. Alltid spännande att riva då man aldrig vet vad man hittar ( på gott och ont! )

Elen har dragits och väggarna har blivit skivade. Tänk en extra gång och planera noggrant vad det behövs el! Glöm te.x inte el till badrumsspegel om den ska vara belyst eller liknande. Det är inte så roligt att lösa i efterhand…. Tack och lov missades inget här och alla uttag/strömkällor hamnade på rätt ställe.

 

 

Tack för bidraget / text

// Byggvaror24

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *