Vatten i kylskåpet så enkelt kan du fixa det!

kylskåp läcker vatten
4
(1)

Vatten i kylskåpet är eventuellt lite skrämmande. Å andra sidan tenderar den här typen av läckage inte att märkbart påverka din kyl- eller frysfunktion – förutom att maten är fuktig – så du kan frestas att gömma huvudet i sanden och ignorera problemet. Inte så bra idé, eftersom problemet inte försvinner av sig själv.

Innan vi djupdyker vidare är det viktigt att klargöra vart vattnet kommer ifrån. Kommer det innefrån kylskåpet, utanför, är det kondens etc.. Om det är inuti kylskåpet, är det oftast en enkel fix. Om kylskåpet läcker ut på golvet är det en annan historia…

Hursomhelst måste ett kylskåp som läcker vatten tas omedelbart. Det finns många orsaker till ett läckande kylskåp. Här är de vanligaste:

  • Igensatt dräneringsrör
  • Kylskåpet står inte plant
  • Felaktig installation
  • Skadad utrustning
  • Ålder

Vatten i kylskåpet

Varför blir det vatten i kylskåpet?

Vatten i kylskåpet kan bero på en av flera saker. Det kan bero på att dräneringsröret har blivit igensatt av smuts eller is och blockerar vattnet från att komma ut. Den också bero på att kylskåpet står ”framåtlutat” och hindrar vattnet från att nå dräneringsröret eller så har ditt kylskåp en överdriven kondensation.

Vad är orsaken till att man får vatten i kylskåpet?

Inuti kylskåpet är det kallt, när kylskåpsdörren öppnas och varm luft strömmar in, kyls den luften snabbt ner och vattenmolekylerna fastnar i väggarna och bildar fukt.

Hur förhindrar man vatten i kylskåpet?

Börja med att säkerställa att kylskåpet står lätt bakåtlutat. Sedan kan du försöka rensa dräneringsröret och höja temperaturen på kylskåpet för att ytterliggare minska kondensationen.

Vattnet i kylskåpet försvinner inte trots att du gjort allt?

Kontrollera listerna på ditt kylskåp. Håller dem tätt? Står ditt kylskåp plant? Fungerar dräneringsröret som det ska? Har du rätt temperatur?

Om du svarade ja på samtliga frågor rekommenderar vi att du nyttjar din garanti, eller ringer en servicetekniker. Om ditt kylskåp är äldre än 10 år, köp ett nytt. Det är oftast inte ekonomiskt försvarsbart att reparera dem.

vatten i kylskåpet
Vatten i kylskåpet

Laga ett läckande kylskåp

Börja med att kontrollera frambenen. Vatten (kondensation) är tänkt att rinna inifrån kylskåpet till ett dräneringshål och sedan ner i en droppskål under kylskåpet, där det förångas. Om kylskåpet är helt plant eller lutat något framåt kanske vattnet inte kan rinna ut i dräneringsröret. Allt du behöver göra för att få det att fungera är att justera frambenen så att kylskåpet lutar något bakåt. Den lutningen får också dörren att svänga stängd efter att du vänt dig från kylen.

Och hur gör jag det?

Ni behöver vara 2 personer. Luta kylskåpet försiktigt bakåt så att den står på bakbenen. Och skruva sedan ut frambenen ett par vänder för att höja dem. (Men ta inte bort dem.)

Använd ett vattenpass för att försäkra er om att åtgärden har effekt. Ni kan prova att öppna dörren delvis och gå bort. Det borde stänga av sig själv nu.

Rengör dräneringsavloppet

Därför får du vatten i kylskåpet
Dräneringsavloppet

Om justering av benen inte gjorde susen, måste du rensa dräneringsavloppet. Det kan bli igensatt av matpartiklar som förhindrar att vatten tappas ut, vilket leder till översvämning och läckage.

Hitta avloppsmynningen på insidan av kylen eller frysen.

Tryck en rörrensare genom röret. Häll en mild lösning med tvålvatten och ammoniak i avloppsröret för att döda bakterier. Kontrollera sedan dräneringsskålen längst ner bakom kylen.

Om vattnet inte droppat ner i skålen har du stopp i ditt dräneringsrör.

Arbeta inuti kylen, tryck rörrensaren in i och genom avloppsröret. Spola hålet med vatten igen. Repetera. Du borde snart hitta vatten i dräneringsskålen. Om du nu gör det, oroa dig inte; det förångas.

Överdriven kondensation

Du kan också få vatten i kylskåpet om du förvarar kylen i ett ouppvärmt garage, veranda eller källare. När värmen från motorn rinner över den kalla utsidan kondenseras det och vatten bildas.

Allt du behöver göra är att placera en värmare i närheten, och om vattnet försvinner vet du att kondens är problemet.

Lös problemet permanent genom att flytta kylskåpet till en uppvärmd plats.

Om ingenting fungerar

Ja.. Det kan vara så att kylskåpet helt enkelt, av ålder eller någon annan anledning inte fungerar. Och i dessa fall kräver det en kvalificerad reparatör.

Men för guds skull.. Om ditt kylskåp är äldre än 8 år. Så är de oftast inte värt att laga upp det. Eftersom det riskerar att gå sönder av andra anledningar inom kort.

Lycka till!

Om du är intresserad av att se mer kylskåp rekommenderar vi att du kikar på Whiteaway´s sortiment. Eftersom de erbjuder både full installation och garanti till skillnad mot många andra.

Köpa nytt kylskåp fungerar inte som det ska

ELECTROLUX

Bäst i test – Testfakta ”Bra Köp” Råd & Rön

5 AV 5 I BETYG

Ett 180cm högt testvinnande kylskåp från Electrolux. Med energiklass A++ Ett bra val för dig som är miljömedveten och tänker på elräkningen


Tack för att du läste. Vi hoppas att vi lyckades förklara på ett bra vis. Om du vill läsa mer och bli ännu vassare i hemmet rekommenderar vi att du läser:

Och dela gärna artikeln. Det hjälper oss att synas för fler. Tack så mycket. Gå till startsidan.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4 / 5. Röster: 1

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *