Allt du behöver veta om Attefallshus

attefallshus
Allt du behöver veta om attefallshus

Allt du behöver veta om Attefallshus byggsats/stomme

De alternativa behoven ett Attefallshus kan fylla är många och för många behov finns flera olika modeller. Attefallshus kan tillhandahållas som byggsatser i färdigkapat lösvirke eller som nyckelfärdigt.

Atefallshus bygglov

Attefallshus är en komplementbyggnad som sedan 2014 kan byggas i Sverige utan bygglov. Huset får vara max 25 kvadratmeter och ha max 4 meter i nockhöjd, vilket kan göra det till en knepig utmaning att bygga med loft. Även om huset inte kräver bygglov finns det andra bestämmelser som måste följas. T.ex. har du inte lov att placera huset mindre än 4,5 meter från tomtgränsen om du inte har din grannes uttryckliga medgivande. Det kan också krävas bygganmälan hos berörd kommun. Ta reda på vilka regler som gäller där just du bor innan du köper ditt Attefallshus. Om du vill ha mer information om regler och bestämmelser beträffande Attefallshus och andra småhus rekommenderar vi ett besök på Boverkets hemsida.

*Notera att det krävs extra tillstånd ifall det är mindre än 100m ifrån hav, sjö eller vattendrag. Nära allmän väg eller järnväg finns också särskilda bestämmelser. Läs noga igenom vad som gäller i din kommun.

Attefallshus – detta gäller:

 • Ett Attefallshus får byggas om hela 25 kvm och med en nockhöjd på fyra meter – något som möjliggör exempelvis ett sovloft.
 • Du får bygga ditt Attefallshus med kök, med badrum och med övrig året-runt-standard.
 • Ska du bygga ett Attefallshus så måste du först anmäla detta till kommunen.
 • 5 meter från tomtgränsen gäller även här och om närmare än så – tillstånd från grannen.
 • Huvudbyggnad måste finnas på tomten – även Attefallshuset räknas som ett rent komplementshus.
 • Bygglov? Generellt sett nej då det gäller ett attefallshus – men med visa undantag. Skulle ditt hus ligga i det som anses vara en värdefull miljö, om byggnaden är särskilt värdefull – miljömässigt, kulturhistoriskt, historiskt eller konstnärligt – så kan det krävas ett bygglov. Likaså om byggnaden ligger i närheten av exempelvis en flygplats, ett skjutfält eller i ett område där vår svenska försvarsmakt har intressen.
bygglov attefallshus
Gör en bygganmälan så slipper du eventuell trassel

Vad händer om du inte anmäler bygget

En vanligt förekommande missuppfattning är att det bara är att anmäla attefallshuset och sedan börja bygga. Men ett attefallshus har samma regler som en vanlig bygglovspliktig byggnad. Enda förenklingen är att man inte kan bli nekad, om det inte finns särskilda anledningar samt att man slipper själva bygglovsavgiften.

Om du bryter reglerna och bygger ett attefallshus utan att en anmälan så klassas byggnaden som ett så kallat svartbygge. Byggnadsnämnden kan då ta ut en byggsanktionsavgift. De kan även tvinga dig att återställa, till exempel genom rivning.

Men allt detta kan du undgå genom att lämna in en anmälan. (Den kan du även skicka in i efterhand) Men för säkerhets skull, kolla upp bestämmelserna innan du sätter igång.

Attefallshus Pris

Priset varierar otroligt mycket eftersom attefallshusen finns i många olika utföranden bland annat som isolerat hus, förråd, bastu, stuga, garage, växthus och så vidare. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan bygga med attefallsreglerna.

Priset för ett inflyttningsklart fritidshus med indragen vatten och avlopp kostar mellan 100 och 700 tusen. Det beror på en hel uppsjö faktorer som om du gör jobbet själv, om du ska anlita en snickare eller köpa ett nyckelfärdigt hus. Den kan också bero på svårigheter under byggprocessen, modell och storlek på huset.

Glöm inte alla kringkostnader!

Räkna med markarbeten, ansökningshandlingar, anslutningsavgifter och nybyggnadskarta. Det ska isoleras, installeras el och inredas. Bara att ansluta huset till vatten kostar upp mot 50 000 kronor. Du kommer behöver en certiferad elektriker för elen: 10-15 000 kronor. (Eventuella markarbeten 10-100 00 kr)

Det billigaste alternativet är att köpa en byggsats eller en stomme. Och göra det mesta av jobbet själv.

Men om du inte ska bo i huset, då kanske det är ett förråd du vill ha. Det finns byggsatser som kostar 15 000. Och gör du jobbet själv behöver det inte kosta mycket mer än så.

Snygg inredning i en stuga
Snygg inredning i en stuga

Attefallshus modeller

Som jag berättade tidigare finns det många olika utformningar av Attefallshusen. Och de tänkte jag prata mer om nu. Vilka utföranden finns det? Vilka hus passar för vilka ändamål och vilka är populärast? Vi gör en djupdykning.

Det största beslutet ni kommer stöta på är om ni väljer en byggmodul (en färdig byggsats) eller ett nyckelfärdigt hus. En byggsats är självklart det billigare alternativet men kräver erfarenhet av att montera och ytterliggare installationer så som el och vatten. Ett nyckelfärdigt hus är precis vad de låter som. De bygger ihop huset i fabriken och kör försiktigt ut huset på en lastbil och lyfter ner på platsen du valt.

Attefallshus fritidshus

Du som har ett en- eller tvåbostadshus får, förutom friggeboden på maximalt 15 kvadratmeter, även uppföra ett så kallat attefallshus på maximalt 25 kvadratmeter. ” Ett fritidshus som fungerar som ett året runt boende. Eftersom både väggar och fönster ofta är såpass isolerade att värmen hålls inne. (Var noga med att det är isolerglas installlerat)

Kanske är det sommarstugan, stugan i fjällan eller gäststugan på tomten ni vill bygga. Det viktigaste är att ni får den informationen som ni behöver innan ni bestämmer er. För det finns ett par saker som är superviktiga att ha i åtanke. Och de tänkte jag gå över här:

 1. Välj rätt leverantör – Se till att företaget du väljer är seriösa och bilda en god relation till dem. Det här hjälper till att göra hela processen smidigare. Det betyder också att du enkelt kan ställa frågor och att du får mer information.
 2. Välj rätt placering – Se till området du tittar på passar dina behov, att det finns kommunikationer om du behöver det, affärer etc. Undersök även marken, välj ett område som kräver så lite markarbeten som möjligt för att spara pengar.
 3. Förstå vad du köper – En förberedd grund ingår exempelvis inte bara för att du köper ett nyckelfärdigt hus. Något annat som jag tycker du bör uppmärksamma är fönster. Ibland ingår de, ibland ingår de inte. Och eftersom fönster är en av de dyrare detaljerna på ett hus kan det vara värt att ha med det i beräkningarna.

Här är våran lista över de bästa leverantörerna:

 • Byggmax – En trygg leverantör och snabbaste leveranstiden
 • Beijer Bygg – Sveriges kanske största byggvaruhus
 • Hemfint – Ett stort utbud av attefallshus till bra priser
 • Baseco – Riktigt snygga kvalitetshus, lite exklusivare.
 • Vibrostugan – Kvalitets hus till rimliga priser
Friggebod eller attefallshus, vad är skillnaden?
Friggebod eller attefallshus, vad är skillnaden?

Attefallshus förråd

2014 så fick den populära friggeboden sällskap av en större byggnation med klara likheter. Det handlar främst om bygglovet. Och att man kan bygga båda dessa byggnationer utan ett sådant. Både friggeboden och attefallshuset har fått sina namn ifrån våra dåvarande bostadsministrar. Birgit Friggebo och Stefan Attefall. Deras reformer har förändrat utseendet på våra trädgårdar och gjort det enklare oss att ansöka och få godkänt bygglov.

Det är alltså tillåtet att ha dels 1 friggebod max 15kvm och 1 attefallshus max 25kvm på sin egen mark. Och oavsett om du vill göra det till en lekstuga, verktygsbod eller ett fristående förråd så är det tillåtet. Men vad är då viktigt att tänka på innan man köper eller väljer ut ett förråd?

 1. Byggsats eller färdigmonterat? Vill du göra jobbet själv eller vill du köpa det färdigmonterat och få det utkört?
 2. Är det något du behöver köpa till? Ibland kan du behöva köpa grundolja och målarfärg och måla på egen hand. Var noga med vad det är du köper.
 3. Placeringen – Marken där stugan placeras behöver vara plan och får inte luta, ska du också ha vatten indraget kräver detta förarbete innan montering.

Här listar vi de bästa förslagen på förråd:

 • Nordcabin – Kvalitetssäkrade Förråd & bodar till grymma priser
 • Hemfint.se – Ett stort utbud att välja bland och från flera bra leverantörer
Väldigt vackert växthus
Väldigt vackert växthus

Attefallshus växthus

Växthus faller också under attefallsreglerna. Och får byggas ända upp till 25kvm. Vägganslutna växthus får max vara 15kvm. Allt som behövs är en bygganmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked. Sedan är det bara sätta igång och bygga!

Precis som med frititdshus kan du välja mellan byggsatser och färdiga konstruktioner. Billigast blir det om du väljer en byggsats och gör jobbet själv. Men det är upp till dig. Vilket växthus du sedan väljer beror mycket på din personliga preferens och hur mycket plats ni har. Hur stort vill du att det ska bli? Vart ska dörrar placeras? Och hur ska det se ut? Det finns ett par olika varianter av växthus som kan hjälpa dig i ditt val.

 • Orangeri – Ett orangeri är som ett extra rum i trädgården, där du kan äta brunsch fika och ha det mysigt. Samtidigt som du har möjligheten att odla växter, kryddor eller vad du känner för. Det är ofta ett vacket och dekorativt inslag som ger upphov till många trevliga stunder i trevlig miljö.
 • Väggväxthus – Ett växthus som monteras direkt mot väggen och öppnar upp för oanade möjligheter. Med en dörr innefrån huset kan det bli som en vinterträdgård, fruskostrum eller som kryddträdgården i anslutning till ditt kök.
 • Tunnelväxthus – Ett proffesionellt växthus som ofta används för att förlänga odlingssäsongen för grönsaker, frukt och blommor. Samtidigt som mycket av det du odlar mognar fortare. Går att kombinera med uppvärmning och odla i stort sett året runt från mellansverige och söderut.

Här har vi tagit fram ett par bra länkar åt dig:

 • Byggmax – Lite dyrare, större utbud. Snabbare leverans.
 • Gardenstore – Riktigt snygga växthus och orangerier ifrån proffsen på trädgård.
 • Hemfint.se Ett bra utbud av växthus till det bästa priserna vi sett

Attefallshus Bastu

Kan man bygga bastu i ett Attefallshus? Svaret är ja! Upp till 25 kvm. Härligt med bastubygge, tycker jag. Det här är eran ultimata chans att fixa den där hemma spa känslan som man normalt bara får på fina hotell. Men det finns ett par saker at tänka på:

 • Material Här är det viktigt att välja ett material som tål värme och som inte släpper ifrån sig kåda. Frågar du våra bastuexperter i öst så är Al det självklara valet, Men det finns både billigare oh exklusivare träslag att välja bland. Vi har skrivit en artikel om precis det. Den hittar du här.
 • Vedeldad eller eldriven? Här finns det också lite att fundera över. Väljer ni en vedeldad bastu slipper ni dra in el. Men å andra sidan behöver du tillgång till ved. Det är också viktigt att ni även tar hänsyn till era grannar eftersom en vedeldad bastu ryker och luktar. Ni behöver en stor tomt eller långt till grannarna. Fråga om det är okej för säkerhets skull så att det inte upkommer några bråk i framtiden. Nackdelen med en eldriven bastu är att elförsörjningen måste dras under marken, något som kanske kan begränsa placeringen.
 • Ventilation – En god ventilationen är viktig, ni vill kunna andas och då måste det finnas cirkulerande luft.
 • Placering Precis som vi nämde tidigare kan en eldriven bastu begränsa placeringen eftersom kablarna måste grävas under marken. Och det kan vara kostsamt att dra långt. Med en vedeldad bastu har du större frihet att välja placeringen. Så länge du äger marken och grannarna är okej med det så är det bara att köra.

Här listar vi de bästa elternativen till attefallshus bastu

Ett lusthus, eller är det en busshållplats?
Ett lusthus, eller är det en busshållplats?

Attefallshus Garage

Vill du ha ett varm eller kall garage? Att förvara bilen i ett varmgarage må vara väldigt bekvämt för oss. Men inte nödvändigtvis för bilen som kyls och tinas i omlopp. Alternativet är en carport, ett billigare och eklare alternativ. Men det är klart, har du planerat att ha verktygen någonstans så måste det bli ett garage i sin fulla mening.

Priset för en carport ligger mellan 15 000 och 50 000 kr. Priset för ett garage ligger mellan 45 000 och 500 000 kr. Och förhoppningsvis kräver det inte alltför mycket markarbete. Grund och markarbete kan kosta mellan 20.000 och 100.000 kr beroende på markförhållandena. Runt 1.500 kronor per kvadratmeter är vanligt.

Här listar vi de bästa carport alternativen:

Dessa kräver inget bygglov, inte heller några större markarbeten. De är också takbeklädda något du bör beakta om du hittar billigare alternativ. Däremot måste de grundoljas samt grund- och täckmålas innan användning. Alltså inga större mer-kostnader.

Här listar vi de bästa garage alternativen:

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad det är för typ av hus ni väljer. Här är ett med trekantstak
Naturen inpå knuten!

25kvm eller 30kvm

25kvm är den största tillåtna byggnaden, utan bygglov d.v.s. Och här finns det massvis att välja bland. Det finns ett tiotal leverantörer och tusentals modeller. Men det finns även stugor och friggebodar och växthus som är större än så, eller hur? Ja precis, det finns inget som sätter stopp för dig som har större drömmar. Du behöver bara ansöka om bygglov. Och innan det blivit godkänt rekommenderar jag att du inte hoppas på för mycket. (Jag vet att de kan vara väldigt petiga) Men jag önskar er all lycka.

(Jag vet att det finns planer på att förbättra attefallsreglerna med 30kvm istället för 25kvm. Men det är ingenting som gått i uppfyllselse än och tills den dagen är det dessa reglerna vi behöver följa.)

Här hittar du information om att ansöka om bygglov

Köpa billiga attefallshus

Efter en utförlig djupdykning inom ämnet har vi insett att det finns många bra leverantörer. Det är svårt att sålla ut just 1 leverantör som den billigaste eller en annan som den bästa. Vi kan däremot hjälpa dig en bit på vägen genom att berätta våran egen åsikt som inte på något vis ska uppfattas som det ”enda rätta”.

Basecos utbud är stilrent och snyggt, om än något lite dyrt. De billigaste attefallshusen som inte tummar på kvalitet är Nordcabin och Trähuset. Så det får bli mina tips.

Tack så mycket för att du läste.

Har du någon fråga om attefallshus går det bra att kontakta oss. Dela gärna artikeln med vänner och ha de fint! Gå till startsidan