3 Nyckelkriterier för kvalitatitets-virke

kvalitet virke
4.5
(2)

Det här inlägget är i sammarbete med Holgers byggmaterial.

När du köper virke står du inför ett val. Köpa något snabbt, billigt och enkelt ELLER investera i något som håller på lång sikt. Ibland är den ”tillräckligt bra” och kommer att få jobbet gjort. Men när du väl har bestämt att du är redo för något extra speciellt t.ex. ett matbord som är utrymmets fokus – kanske du frågar dig själv – vad exakt definierar ”kvalitet” och var ska jag börja?

Vem som helst kan identifiera en repa eller fläck, eller bestämma om de gillar en viss färg, utan speciell kunskap. Men att bedöma om ett stycke sannolikt kommer att hålla i två år eller tjugo – bara genom att titta på det – är svårare saker. Så jag har kokat ner det för dig! Här är de 3 viktiga saker att tänka på och titta efter när du handlar efter virke av hög kvalitet:

Träsorter

Av alla tiotusentals olika träslag i världen är bara en utvald delmängd lämpliga materialkandidater för möbler av hög kvalitet. Och en stor del av den beslutsamheten har att göra med träets hårdhet eller densitet. Har du hört talas om hårdhetsskalan? Enkelt uttryckt är det ett mått på träets motståndskraft mot bucklor och slitage – ett högre betyg = tätare/hållbarare och ett lägre betyg = mjukare/mindre hållbart. Som en allmän mätare ger allt mindre än 800 betyg mig paus. Vanliga träslag som valnöt (1 010 betyg) eller ek (1 360 betyg) är naturligtvis främsta kandidater som robusta, högkvalitativa material, medan mjukare träslag som furu (420 betyg) är känsliga för hack och repor som så snart träet sätts på prov. Största takeaway: Identifiera träet som används i möbeln du köper, bekräfta Janka-hårdheten och bekräfta att hållbarheten hos nämnda art passar funktionen hos föremålet.

Träkvalitet

Så mycket som jag kan uppskatta karaktären av tomrum eller en spricka, kan du säkert få för mycket av det goda. Till exempel är kvistar ett naturligt inslag i massivt trä, men det är också de områden på trädet som är svagare än resten. Om dina möbler, till exempel ett bord, har många defekter som synliga kvistar/hålrum/sprickor, betyder det att träet är svagare i dessa områden. Om tillverkaren använder högkvalitativt timmer av högsta kvalitet, kommer träet att se ganska rent från dessa allvarliga defekter och alla befintliga defekter behandlas på lämpligt sätt för att stabiliseras (t.ex. fyllt med harts/annat fyllmedel, beroende på vad som är lämpligt). Största takeaway: Se till att defekter som kvistar, sprickor och hålrum i träet är rimligt i antal och lämpligt behandlade för att stabiliseras över tid (vanligast tillvägagångssätt är att fylla med harts eller annat stelnande fyllmedel).

Finish

Finish är ALLT!! Allt kan byggas perfekt fram till denna punkt, men om fel finish placeras på stycket kan kvalitet och hållbarhet automatiskt gå förlorad. Utan att gå in på de tråkiga detaljerna för ytbehandlingstyper, finns det två nyckelegenskaper hos en finish av massivt trä (1) Vattenbeständighet – med en hög kvalitet, premiumfinish bör det absolut inte finnas några problem med vattenringar (underlägg eller inga glasunderlägg). Observera att om tillverkaren har applicerat Cadillac-nivån (dvs. kommersiell kvalitet) på ditt träbord, bör du praktiskt taget kunna dunka den där träbiten i en pool, och den kommer att komma ut oskadd .. även om trä inte på något sätt är oförstörbart, bör det ha en hållbarhetsnivå som tål en rimlig nivå av dagligt slitage. Om pjäsen är tänkt att vara en yta med hög användning (tänk matbord, barbord på en restaurang etc.), är det värt att fråga om finishuppgraderingar för extra skydd. Största takeaway: Fråga om finishen som används och om dess hållbarhet.

Holgers byggmaterial i Borås

Holgers Stugmaterial AB har sedan 1967 arbetat med och sålt trävaror samt byggmaterial från branschens ledande tillverkare. Kunskap, kvalitet och service är och har alltid varit grunden i verksamheten. Det finns inget viktigare än nöjda kunder, som känner att de fått mer än vad de förväntat sig. Vill du besöka dem, kan du klicka på länken här!


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste Hoppas att du lärde dig något om att uppskatta kvaliten på virke. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *