Underhåll av en varmvattenberedare.

varmvattenberedare
4.9
(7)

En varmvattenberedare kräver visst underhåll, och det är superviktigt att inte glömma det! För vet du vad som kan hända? I värsta fall kan den sprängas. Men istället för att hoppa upp från stolen i all hast och springa ner i källarn, läs denna korta guiden så berättar jag hur du ska genomföra en enkel kontroll och underhåll av din varmvattenberedare.

Det finns i huvudsak 3 saker du bör hålla ett öga på och jag börjar med den viktigaste:

1. Kontrollera säkerhetsventilen

Nummer 1 på listan av en anledning. Säkerhetsventilen ska kontrolleras minst 5 gånger varje år. Den sköter nämligen trycket och ser till att trycket inte stiger till det faktumet att beredaren sprängs. Nu ska det väldigt mycket till för att det ska hända, jag menar det är inte så att du har en tickande bomb i källaren. Men nu pratar vi om i värsta fall. Om allt fungerar och trycket i beredaren närmar sig för högt ska säkerhetsventilen släppa och trycket minska.

Hur testar man så att den fungerar?

Bra fråga! Du öppnar och stänger den ett par gånger och kontrollerar så att ventilen öppnar, det kallas även att motionera.

underhåll varmvattenberedare

Gör såhär: Vrid ratten så att ventilen öppnar helt och vatten strömmar ut (AKTA SÅ ATT DU INTE BRÄNNER DIG!) gärna när ni nyligen spolat varmvatten för att minimera risken för brännskador. Vrid sedan för att stänga ventligen och gör detta ett par gånger.

Till höger ser du en bild på en säkerhetsventil om ifall du inte känner igen en. Den sitter oftast i anslutning till beredaren, och bör ha ett skvallerrör (Alltså ett rör som är draget till en brunn i närheten) där du kommer att se vattnet forsa ut när du öppnar ventilen.

2. Kontrollera att du har tillräckligt hög temperatur

Varmvattenberedaren bör alltid hålla en temperatur om minst 60°C, så att det inte bildas legionella. Legionella är en bakterie som frodas i stillastående vatten och dör vid temperaturer omkring 60°. Vissa varmvattenberedare har ett särskit antolegionella-skydd, på andra behöver du se till att temperaturen är tillräckligt hög. Ta för vana att kolla på det med jämna mellanrum.

Du ser det enklast via termometern direkt på beredaren.

3. Om ni inte ska använda varmvatten under vintern

Om du har en varmvattenberedare som inte används under vintermånaderna (Exempelvis en sommarstuga) så rekommenderar jag att du tömmer den på vatten. Om du inte gör det, kan det nämligen bli otäcka frysskador och dyra reparationer. Instruktioner om hur du går tillväga finner du i din manual.

Oftast finns det en ventil i nederkant på beredaren där man kan öppna upp för att släppa ut vattnet. Men det är olika från modell till modell. Och svårt att ge några slags generella tips som stämmer från fall till fall.

När du lyckats tömma beredaren finns det i alla fall ingen risk för att vattnet fryser inuti rören. Och du slipper få dåliga nyheter. Utöver dom här enkla kontrollerna är det bara att gasa, hoppas att du tycker det här var bra information.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om underhåll varmvattenberedare. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.9 / 5. Röster: 7

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

1 reaktion på ”Underhåll av en varmvattenberedare.”

  1. Vi bytte beredare, det kom c:a 1-3 liter vatten /dag i skvallerröret, efter två månader kommer det nästan inget vatten alls

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *