Våren är här, dags att bygga växthus?

0
(0)

Växthus säsongen är här, och det är snart dags att sätta ut dom första plantorna. För snart 2 år sedan var det startläge för mig och jag tittare runt länge och väl efter bra växthus. Jag ville ha ett lagom stort för det utrymme jag hade tänkt på tomten, och likaså ville jag ha glasfönster för längst hållbarhet och lätt underhåll. Likaså om någon ruta i växthuset skulle gå sönder är det lätt att reparera och köpa nytt.

När växthuset väl var beställt och kommit var det dags att bestämma hur vi skulle bygga. Platsen hade vi redan hittat en med mycket sol under dagen och lite avskiljt så att man inte krånglar till underhåll av gräsmatta och övriga odlingar.
Det enda som kanske i efterhand inte blev så bra med placeringen av växthus är att det är långt bort från närmaste vattenutkast vilket leder till lite extra mycket slang. ( i-lands problem )

Nåväl, tillbaka till grunden. I stort sett alla nya växthus levereras utan grund och kräver att man själv hittar på en lämplig variant. Det lätta alternativet vore att lägga ut reglar och bygga en lätt ram då vi hade en ganska plan yta där växthuset skulle stå. Väljer man vanligt virke skulle detta inte hålla länge då det konstant kommer i kontakt med fukt. Tryck impregnerat virke ville jag inte använda på grund av alla onyttigheter som finns i virket. När jorden och plantorna vars grönsaker man sedan ska äta kändes inte det allt för hälsosamt. Vet dock att många väljer tryckat och anser att mordernt tryckimpregnerat inte släpper ifrån sig särskilt mycket. Men med just ”inte så mycket” räcker för mig. Nu kan jag äta min skörd med gott samvete.

Då fanns egentligen bara 2 alternativ kvar gällande grunden och det var antingen att bygga en gjutform alternativt mura och sen putsa. Vi valde en gjutform då det vart billigast och vi kunde få exakt den höjd vi önskade. Tänk på att bygga upp växthuset från backen dels för skydd mot växtlighet och stenskott från gräsklippare men också så att man kan stå i fullhöjd i mitten i växthuset. Lite beroende på vad man odlar kan det även där vara värt att tänka till så allt får plats.
Gjutformen byggdes av spillvirke och stadgades upp från kanterna. Vi skulle i efterhand förmodligen ha stöttat formen ännu mer då den svällde lite på dom långa gavlarna. Det blev mycket betong således även mycket vikt!

Gjutformen borttagen och växthuset är ställt på plats ( här utan glas )  Kryssmät och se att växthuset är 100% rakt innan glas monteras. Annars kommer dom sista rutorna bli otroligt svåra ( omöjliga ) att montera.

Passade även på att bygga inredning nu innan glaset kom i så att man lätt kunde röra sig fritt utan att skada något. Här har vi använt vanlig råspont av samma anledning som ovan gällande tryckimpregnerat. Hållbarheten kommer påverkas, men då får det helt enkelt göras om! Nu har det varit på plats i snart 2 säsonger och ser fortfarande nytt ut! Så det ser inte ut att bli ett problem för dom närmaste åren.  I botten lades ett lager av makadam för att plana ut.

Växthuset klart och på plats! Bra blev det också. Första skörden slog alla förväntningar ( Tomat, gurka, paprika och chili )

 

Inlägg insänt av Mathias ( TACK! )

 

Se våra växthus här

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 0 / 5. Röster: 0

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *