Multiverktyg: Bäst i test 2020

4.5
(4)

Med tillgång till ett kraftfullt och mångfacetterat multiverktyg behöver man aldrig riskera att stå handfallen. Men vilken modell ska man egentligen välja?

Vi har tittat närmare på de aktuella multiverktygen och undersökt marknaden för både batteridrivna och traditionella alternativ. Det som kännetecknar samtliga är att de klarar av att slipa, skära och bearbeta ett stort antal material. Med hjälp av utbytbara verktyg är de en oumbärlig hjälpreda både vid hemmafix och på arbetsplatsen. Ta rygg på oss så reder vi ut vilket val som är bäst för dig.

Vi listar de 5 bästa multiverktygen 2020

DeWALT DCS355D2

Dremel 8220-1/5

AFSC 18 QSL SuperCut

Vi på byggvaror24 är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vårat jobb är att undersöka vad som finns på marknaden, och handplockar själva de maskiner som vi testar. Dock erhåller vi provision per klick som går till säljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det är vad som tillåter oss att fortsätta.


1. DeWALT DCS355D2 – Bäst i test.

bäst i test multiverktyg
bäst i test multiverktyg

Med DCS355D2 förenas prisvärdhet med hög precision, kraft och pålitlighet. Snabba verktygsbyten gör även att arbetet blir slutfört snabbare utan kvalitetskompromiss.

Amerikanska DeWALT har sedan 1924 varit ett förstahandsval när det kommer till pålitliga och kraftfulla verktyg. Med DCS355D2 har de lanserat ett batteridrivet sladdlöst multiverktyg som tack vare sin starka borstmotor lever upp till krav på både precision och ren och skär styrka.

Vad som gör detta till ett så pass bra val är att det klarar av såväl små som stora jobb. Och kommer därför att leva upp till förväntningarna oavsett hur höga de är. Med dubbla medföljande batterier behöver man inte heller vara orolig för drifttiden, som annars ofta är en begränsande faktor.

Fördelar:

 • Kraftfullt batteri förening med effektiv kolborstfri motor ger lång drifttid utan att det påverkar effekten.
 • Med hela 37 olika medföljande verktyg går den att använda till det mesta.
 • Oerhört snabba verktygsbyten.

Nackdelar:

 • Den inbyggda LED-lampan är inte utbytbar.
 • Förhållandevis hög vikt.

2. Dremel 8220 – Mest prisvärd.

bäst i test multiverktyg
bäst i test multiverktyg

Dremel har på många sätt varit ledande när det kommer till multiverktyg. Därför är de även i stor utsträckning för evigt förknippade med prisvärda modeller. Nya 8220-1/5 är inget undantag.

För den som vill ha största möjliga effekt och mest antal valmöjligheter i förhållande till pris, så är 8220-1/5 ett av de bästa alternativen. Även om den är mest lämpad för slipning och polering ås är den tillräckligt kraftfullt för att även skära och kapa.

Det som gör detta till ett prisvärt val är att modellen verkligen är mångfacetterad utan att det leder till en onödig hög prissättning. Oavsett om man behöver ett verktyg för bygget, bilprojektet eller något helt annat så kommer den att leda till ett bra resultat.

Fördelar:

 • Snabba byten med EZ Twist-systemet.
 • Medföljer slipband, slipstift och kapskiva.

Nackdelar:

 • Inte lika många tillbehör som vissa andra modeller på marknaden.

3. Bosch Multicutter 18v – Bra val

bäst i test multiverktyg
bäst i test multiverktyg

Bosch behöver knappast någon introduktion. Med Multicutter har de tillverkat ett av de mest prisvärda och samtidigt mest kraftfulla multiverktygen.

Bosch är ett av världens äldsta företag inom verktygsbranschen. Och har sedan 1886 representerat tysk ingenjörskonst. Multicutter är spännande nog ett av marknadens mest kraftfulla multiverktyg, som för den delens skull inte tömmer plånboken.

Tack vare unik konstruktion säkerställs hög kraftöverföring och enkla verktygsbyten. De har även spenderat extra mycket tid på att göra verktyget ergonomiskt med hjälp av ett särskilt gummerat grepphandtag.

Fördelar:

 • Unikt kraftfull motor.
 • Väldigt ergonomisk.
 • Lång garantitid.

Nackdelar:

 • Medföljer inte särskilt många verktyg.

4. METABO MT 18 LTX – Utmanare.

bäst i test multiverktyg
bäst i test multiverktyg

I Sverige är Metabo i viss utsträckning en okänd tillverkare. Trots detta är MT 18 LTX ett otrolig verktyg som passar för även de mest svåråtkomliga utrymmena.

Tyska Metabo har en lång historik av att tillverka kraftfulla borrverktyg. På senare tid har de storsatsat på sin serie av multiverktyg. I detta hänseende är MT 18 LTX på många sätt deras flaggskepp.

Den som vill ha ett multiverktyg som inte bara gör vad de ska, utan även ser till att jobbet blir enklare att utföra, så är detta det givna valet. Med en speciell oscilleringsvinkel så kommer problem med åtkomst att vara ett minne blott.

Fördelar:

 • Enkelt att använda i även de svåraste vinklarna.
 • Snabba byten tack vare Metabo Quick-systemet.
 • Medföljer ett stort antal olika verktyg.

Nackdelar:

 • Batteri finns bara som tillval.

5. FEIN AFSC 18 SuperCut – För proffset

bäst i test multiverktyg
bäst i test multiverktyg

Tyska Fein har alltid haft kvalitet som kännetecken. AFSC 18 QSL SuperCut är ett multiverktyg som hanterar även de mest krävande arbetena.

Om du är på jakt efter ett multiverktyg som är värt att jämföras med specialiserade verktyg så är det AFSC 18 QSL SuperCut som du letar efter. Även om det är särskilt lämpad för byggnation och renovering så är det tillräckligt mångfacetterad för de flesta projekt.

Det som kännetecknar detta multiverktyg är att det tack vare kraftfullt batteri och särskilt konstruktion kan mäta sig med traditionella trådbundna verktyg. Och då det är tillverkat för riktigt hög belastning så kommer det alltid att leva upp till förväntningarna.

Fördelar:

 • Unikt kraftfull motor.
 • Väldigt lång batteritid.
 • Tål att jämföras med specialiserade verktyg.

Nackdelar:

 • Ett av marknadens dyraste multiverktyg.

Att tänka på inför ditt köp

Nu när vi har tittat närmare på några av de bästa valen så kan det även vara värt att nämna vad man bör tänka på inför sitt köp. Med lite eftertanke så kan man ofta se till att inköpet inte bara blir mer prisvärt, utan även mer lämpligt utifrån de aktuella önskemålen.

1.Identifiera dina behov.

När det kommer till multiverktyg så är det viktigt att fundera på hur man planerar att använda det. Det är nämligen ofta skillnad mellan vilka modeller som erbjuder bäst precision, störst kraft och så vidare. Så även om de flesta alternativen är tillräckligt mångfacetterade för att täcka många olika behov, så är det en bra idé att välja modell utifrån användningsområde.

2.Hur mycket får det kosta?

Det är inte så att högre pris är det samma som bättre produkt. Men i många fall så är priset ett tecken på hur stark motorn är. Därför får man generellt sett förvänta sig högra prissättning för de riktigt kraftfulla maskinerna. Men när det gäller precisionsarbeten så finns det ofta stora möjligheter till besparing.

3.Är tillverkaren bra?

Intressant nog så är de flesta tillverkare oerhört anrika. Och det är verkligen ovanligt att en tillverkare av multiverktyg har mindre än dryga hundra års erfarenhet av kraftverktyg. Därför är det inte nödvändigtvis särskilt viktigt att stirra sig blind på tillverkaren. Man kan istället titta mer på funktioner, tillbehör, batteri och motorstyrka.

4.Lär känna marknaden.

Eftersom många av verktygen är specialiserade trots att de faktiskt är multifunktionella, så är det oerhört viktigt att bli bekant med marknaden. Ofta lönar det sig att jämföra likvärdiga modeller från olika tillverkare, för att på så sätt säkerställa den bästa prisbilden.

5.Är du redo att köpa?

Nu när vi har tittat närmare på några av de bästa och mest prisvärda modellerna så borde du ha tillräckligt med information gör att göra ett medvetet val. Men då det finns många olika produkter att välja mellan så föreslår vi att du vid minsta osäkerhet fortsätter att läsa för att bilda dig en egen uppfattning.

Bäst i test multiverktyg

Ofta är det oerhört svårt att säga vilket multiverktyg som är bäst för just dig. I de flesta fall så kommer du märka att det även dessa verktyg har ett visst mått av specialisering. Se därför till att välja en modell som har de verktyg och ger den kraft som krävs för att ditt projekt ska bli så bra som möjligt.

Är du väldig osäker på vad du bör välja så är det ofta en bra idé att välja en modell med många tillbehör, och som kommer från en välkänd tillverkare. Då kommer man sällan bli besviken och kan även vara säker på att man får ett pålitligt multiverktyg.

 

Lycka till!

Slutligen vill vi tacka för att du har tagit dig tid att läsa vår genomgång. Förhoppningsvis har det resulterat i att du fått en bättre insikt i några av de bättre modeller som finns att köpa. Men vi utger oss inte för att ha täckt hela branschen. Tvärt om finns det alltid mer att lära sig. Särskilt i tider då det ständigt kommer nya modeller! Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 4

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *