Byt proppar som ett proffs, steg för steg.

I detta inlägget tänkte jag skriva steg för steg hur vi byter proppar som ett proffs! Men innan vi gör det är bra att veta lite om hur det fungerar. Vad är proppar, hur fungerar elskåpet och kan det vara farligt?

Elskåpet, vad behöver jag veta?

El-skåpet är som en billig försäkring. Den ser till att din el inte spårar ur och fungerar som den ska. Varje propp har sitt ansvarsområde i huset. Och tillsammans fungerar det som en säkerhet.

Varje propp har en beteckning som antyder hur mycket anträngning den klarar av exempelvis 10 eller 16 ampere. Det betyder helt enkelt hur mycket du kan belasta proppen utan att den går. Det vanligaste är 10 ampere men för att till exempel kunna köra diskmaskinen, brödrosten och våffelgärnet samtidigt är det oftast 16 ampere i både kök och tvättstuga.

Varför har man dem?

Propparna fungerar som en säkerhet i ditt hus. Låt oss leka med tanken att de inte fanns och att vi belastar ett uttag alldeles för mycket? Vad tror du händer?

Om vi har tur kanske det kommer fungera. Till en början, men efter en liten stund kommer plasten runt kablarna smälta, uttaget kommer knastra och plinten i elskåpet är antagligen på bristningsgränsen.

Det kommer sluta med lågor.

Men varför då?

Den höga belastning innebär att det färdas mer elektroner inuti kablarna. Och i högre hastigheter. Det i sin tur alstrar värme och är inte kabeln dimensionerad eller uttaget dimensionerat för att klara av belastningen kommer de att smälta. Och värmen kommer spridas.

Det är alltså bra att propparna finns. När proppen går, vet du således att du har överbelastat den delen av huset dit proppen är kopplad. Och att du behöver koppla ur något.

Är det farligt att byta proppar?

Nej. Det är inte farligt. I elskåpet är det visserligen tillräckligt med ström för att det ska vara farligt. Så man bör ha respekt för det. Men det måste alltid sitta en skyddsplåt som innesluter plintarna och endast visar toppen på huvarna. Att skruva in en vanlig propp, utsätter oss inte för någon fara, även om det skulle innebära att du skruvar in fel propp. Om du nu lyckas med det!

(Det går inte att skruva in en 16 propp i en 10amperes plats och tvärtom)

Byt proppar som ett proffs!

Steg1.

Ta reda på vilken propp som har gått. Oftast finns det en beteckning som beskriver att köket är propp nummer 4 eller att badrummet är nummer 5. Har det varit en lat elektriker kanske det inte finns? Att utesluta vilken propp som har gått är inte alltid uppenbart.

I vanliga fall är den en metallbit som skjutits bort från proppen. Men ibland kan de hänga kvar. Det bästa och absolut säkraste är att införskaffa en voltmätare. Då håller vi endast ena pinnen mot metall och andra änden skall in i hålet på huven (När den är inskruvad)

Fungerar proppen, ska det vara 230volt. Fungerar den inte kommer det att stå 0.

Steg 2.

Byt ut proppen till en ny.

Vi rekommenderar att köper pålitlig proppar, då livslängden oftast är nästintill dubbel så lång… Här är proppar du kan beställa ifrån Beijerbygg´s onlineshop ->Klicka här<

Steg 3.

Klart. Nu kan du njuta av färdiglagad mat i micron igen. Och nattlampan lyser precis som den ska! Om du fotfarande är osäker eller om vill att en elektriker ska kika på elcentralen. Så är det viktigt att personen i fråga har alla intyg som krävs, här kan beställa elektriker online.

TACK FÖR ATT DU LÄSTE.

Gå till startsidan eller kika igenom vårat sortiment!

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! / 5. Röster:

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *