Allt du behöver veta om friggebodar

Allt du behöver veta om friggebodar
Allt du behöver veta om friggebodar

Allt du behöver veta om friggebodar

Ända sedan 1979 har friggebodar funnits i våra hjärtan. Det var Birgit Friggebo, våran dåvarande bostadsminister som för alltid kommer förknippas med 2 saker. Dels är det friggeboden som har hjälpt oss bostadsägare att förenkla proccessen med byggnationer och bygglov. Och sen är det låten ”We shall overcome” ett klumpigt och otajmat sångval som skedde i samband med lasermannens framgång i Stockholm på 90-talet.

Men nog om det, det var hon som tog bort bygglovet och tillät oss villa och husägare i Sverige att resa denna byggnation utan bygglov. Och det tacker vi henne för. I denna artikeln tänkte vi fördjupa oss i ämnet friggebodar. Hur fungerar det egentligen med bygglov, vad bör man tänka på och hur ska man göra. Allt detta och mycket mer.

Friggebodar Regler/Bygglov

En friggebod anses vara en komplimentsbyggnad. Det betyder att du får uppföra en eller flera friggebodar i anslutning till din bostad utan bygglov. Sammanlagt får arean inte överstiga 15kvm och taknockhsöjden får vara max 3 meter. Det krävs även ett medgivande ifrån de berörda grannarna ifall du tänkt att placera friggeboden mindre än 4,5m ifrån tomtgränsen. Så var noga med det ifall ni skulle hamna i osämja eller annat.

Till skillnad mot exempelvis attefallshuset så kräver friggeboden inte heller någon anmälan till kommunen. Givet att du upfyller kraven ovan. Så det är bara sätta igång att bygga.

Friggebodar regler och bygglov
Friggebodar regler och bygglov

Detta gäller för friggebodar

  • En friggebod får vara maximalt 15 kvm.
  • Höjden får maximalt nå tre meter.
  • Avståndet till tomtgränsen ska vara maximalt 4.5 meter. Med vissa undantag – pratar du med din granne och får ett godkännande så kan du bygga närmare än så.
  • Vad gäller? De flesta kommuner är ganska tydliga med information kring byggnationer av friggebodar och det rekommenderas att du ringer eller tittar på hemsidan i den kommun du bor i innan du sätter igång.
  • Utseendet? Som du märker så ställs det inga krav på hur din friggebod ser ut; här har du relativt fria tyglar – men en grundregel och något att förhålla dig till är att bygga den med målet att den ska smälta in i omgivningen. Både för din egen och dina grannars skull. Försök att bygga din friggebod i samma stil som ditt befintliga hus och försök att välja en färg i samma skala.

Friggebodar Pris

Priset varierar självklart, det kan kosta 20 000:- och det kan kosta 200 000. Det beror på en hel hög faktorer som vad det är ni tänkt att bygga, hur stort och hur mycket ni har tänkt att göra själva. Sedan finns friggeboden i otaliga utformningar, det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad friggebodsreglerna tillåter att din byggnation har för syfte.

Vill ni att det ska bli en gäststuga exempelvis, behöver den vara isolerad, det behövs indragen elektricitet och värmekälla. Vill ni att det ska bli en verktygsbod så kanske det räcker med en färdigkapad byggsats.

Glöm inte alla kringkostnader

Det viktigaste beslutet inledningsvis är att välja placering. Och då vill du gärna att marken är så platt och lämplig som möjligt. Grund och markarbete kan vara ganska dyrt. Runt 1.500 kronor per kvadratmeter är vanligt. Att tänka på är även elen som ofta behöver dras under marken vilket kan vara kostsamt att dra långa sträckor. Att ansluta friggeboden till vatten kostar upp mot 50 000 kronor. Kom ihåg att planera arbetet innan ni sätter igång, det är bättre att planera för mycket än för lite och det kan spara dig tusentals kronor i slutändan

Nyckelfärdig friggebod mot friggebod byggsats
Nyckelfärdig friggebod mot friggebod byggsats

Nyckelfärdig Friggebod vs Friggebod Byggsats

Det finns två alternativ när det kommer till friggebodar. Ett altenativ som jag enbart rekommenderar till dig som är händig och ett alternativ som jag rekommenderar dig som inte är händig. Det handlar om att köpa en nyckelfärdig friggebod eller att köpa en byggsats. Och du förstår säkert själv varför jag sa så. Det krävs nämligen ganska mycket arbete för att montera. Vilket är billigast då? Byggsats är självklart billigare, men det är bra mycket lyxigare att stå och peka när lastbilen kommer lastad med din färdigmonterade friggebod.

Vad är viktigt att tänka på här då?

Oavsett om du väljer en prefabriserad variant eller en byggsats så är det viktigt att kolla på kontruktionen. Är den rejält byggd? Ingår det två-glas fönste (isolerglas), behöver den målas? En billigare friggebod kan lätt rusa iväg om du behöver köpa fönster, målarfärg, handtag eller spik.

Friggebod Förråd

Ett förråd kan vara så mycket mer än ett förråd. En verktygsbod, cykelskjul eller en skrivarlya. Det är ett utmärkt val för dig som vill ha mer plats utan att behöva bygga ut. Och här kan det vara klokt att tänka långsiktigt, förutom att ett förråd kan användas för att ställa undan trädgårdsmöbler och gräsklipparen kan det också vara en del av en gäststuga eller dass. I framtiden kanske ni har andra behov? Om du från början endast ville ha ett mindre förråd, så kan det vara klokt att fundera över andra användningsområden. Det är både enklare och billigare att bygga 15kvm på en gång än att ytterliggare bygga en friggebod eller bygga ut den ni har.

Här är ett par ekonomiskt smarta alternativ åt er

  • Hemfint.se – Ett stor utbud av billiga förråd i byggsatser
  • Byggmax.se – Billig, trygg leverantör med snabba leveranstider
  • Gardenstore.se Från proffsen på utemiljö, ett stort utbud

Friggebod Lekstuga

Härligt att du vill bygga något åt barnen, och självklart kan friggebodsreglerna även gälla för en lekstuga. Kom bara ihåg att fråga grannarna ifall leksugan hamnar närmare än 4,5m ifrån tomtgränsen. Det kan låta lite löjligt men så är det skrivet . Och då är det bäst att vi följer det . Men det positiva är att en lekstuga är en relativt liten byggnation och då behöver vi knappast göra något åt marken, vi behöver inte dra in el eller vatten, Vi kan helt enkelt placera ut den på trädgården och se glada ut. Eller det behöver vi inte heller.

Här kommer lite förslag på relativt billiga lekstugor som inte tummar på kvalitet och maximerar din valuta för pengarna:

Friggebod Bastu

Gäller friggebodsreglerna för bastu också? Japp, eller ja så länge ni kan trängas på 15kvm. För större än så får ni inte bygga. Och det behövs nästan inte, 15kvm bastu är otroligt stort och tar lång tid att värma upp. 5Kvm passar lagom åt 2-3 personer och 10kvm räcker gott åt 5-6 personer. Överväg hur stor bastu ni behöver, så ska jag berätta vad som kan vara viktigt att tänka över innan bastuköpet/bygget.

  1. Eldriven eller vedeldad? En eldriven bastu kommer behöva ström. Det vill säga att du kommer behöva dra kablarna under marken. Något som kanske hämmar vart du vill placera bastun. (Kostsamt att dra långt) Nackdelen med en vedeldad bastu är att det ryker och luktar desto mer. Så var noga med att fråga grannarna om det är okej.
  2. Material Här är det viktigt att välja ett trädslag som tål värme och som inte kodar. Det finns många bra trädslag och beror mestadels på plånboken. Det mest exklusiva är eukalyptus som till och med doftar när det hettas upp. Frågar du våra bastuexperter i öst är det Al som gäller.
  3. Ventilation Ni vill kunna andas i bastun och då behöver det finnas ett konstant flöde av luft. Det är extra viktigt när värmen ökar, så var noga med att installera någon form av ventilation för att undvika att ni svimmar eller annat i värmen.

Bra och billiga bastufriggebodar?

Friggebod växthus

För er som tycker om att odla är friggebodsreglerna otroligt bra. Det tillåter er nämligen att förlänga odlingssäsongen med ett växthus. Och det finns ett par växthus som ni har att välja bland:

  1. Orangeri Ett orangeri är som ett extra rum ute i trädgården och tillåter inte bara dig att odla under längre säsonger utan även många trevliga stunder i en mycket vacker miljö.
  2. Väggväxthus Detta växthus monteras direkt mot väggen och kan öppna upp för så många möjligheter. Tänk dig att kunna gå från köket direkt ut till växthuset och äta frukost eller knipsa de kryddorna du behöver inför maten.
  3. Traditionellt växthus De tradionella växthusen tillåter dig att odla grönsaker, växter, blommor eller kryddor, precis vad du vill under längre perioder.

Väggväxthus

Billiga friggebodar
Billiga friggebodar

Billiga Friggebodar

Om det är billiga friggebodar du är ute efter, så rekommenderar jag att du köper en byggsats och gör det mesta av jobbet själv. Och då blir det onekligen lite komplicerat om du exempelvis ska dra in el eller vatten. Då behöver det vara fackmannamässigt utfört för att gälla för försäkringen exempelvis. Men oavsett, så finns det ett par riktigt bra tips för att hitta billiga friggebodar och de tänkte vi dela med dig här nedanför:

Tack så mycket för att du läste. Jag hoppas att denna artikeln gav dig något i form av information. Har du någon fråga ang friggebodar går det bra att kontakta oss via vårat formulär.

Gå till startsidan